«Hoop de gele trui tot donderdag te houden»

Thomas De Gendt behoudt voorlopig de gele trui
AFP / P. Lopez

Thomas De Gendt begint morgen als leider aan de derde etappe in de Dauphiné. In de tweede rit kwam de gele trui van onze landgenoot niet in gevaar. De Fransman Arnaud Démare claimde de dagzege.

Na zijn knap nummertje in de openingsrit van zondag beleefde De Gendt in de tweede etappe al bij al een rustige dag. Hoewel de renners onderweg naar van Saint-Chamond naar Arlanc een paar beklimmingen voor de wielen geschoven kregen, hadden de sprintersploegen hun zinnen gezet op een spurt.

Démare klopt Kristoff

Lotto-Soudal kreeg zo de nodige hulp om de voorsprong van de vluchters onder controle te houden. De verwachte massasprint kwam er ook en daarin bleef Démare de Noor Alexander Kristoff en zijn landgenoot Nacer Bouhanni voor. Pieter Vanspeybrouck finishte als eerste landgenoot op een verre twaalfde plaats.

«Al bij al verliep de rit min of meer zoals we hadden verwacht», vertelde De Gendt na afloop. «We wisten ook wel dat andere ploegen baat hadden bij een sprint en zij een handje zouden toesteken.» In het algemeen klassement behoudt de Oost-Vlaming een voorsprong van 48 seconden op eerste achtervolger Axel Domont. De meeste klassementsrenners volgen op iets meer dan een minuut.

Tijdrit

«Ik denk wel dat ik het geel ook na dinsdag zal dragen», blikt De Gendt vooruit. Ook de individuele tijdrit van morgen over 23 kilometer hoopt hij als leider te overleven. «Een minuut voorsprong op de toppers is niet veel, maar ik hoop dat ik ook donderdag de gele trui mag aantrekken.»

Ook in het bergklassement staat De Gendt voorlopig eerste, al kaapte vroege vluchter Koen Bouwman in de tweede etappe wel de meeste punten weg.