Russische rechtbank veroordeelt bibliothecaresse wegens extremisme

In Rusland is een bibliothecaresse wegens de verspreiding van verboden literatuur tot vier jaar voorwaardelijke gevangenisstraf veroordeeld. De voormalige directrice van de Oekraïense bibliotheek in de hoofdstad Moskou, Natalia Sjarina, heeft boeken van de Oekraïense nationalist Dmitri Kortsjinski verspreid. Daarmee maakte ze zich schuldig aan extremisme, oordeelde de rechtbank in Moskou maandag. Bovendien heeft ze geld verduisterd, aldus het persbureau Interfax. De 59-jarige vrouw hield voor de rechtbank aan haar onschuld staande. “Er zijn geen getuigen, die de beschuldigingen kunnen bevestigen. Er zijn geen bewijzen”. De mensenrechtenorganisatie Amnesty International hekelde het vonnis als niet rechtsgeldig. “Deze politieke affaire (…) toont duidelijk het gebrek aan onafhankelijke rechtspraak in Rusland”, zei Denis Krivosjejev van Amnesty International.
De bibliotheek voor Oekraïense Literatuur in Moskou werd in 1989 gesticht en bezit boeken in de Russische en Oekraïense taal. Kortsjinski is wegens zijn extreemrechtse gedachtegoed ook in Oekraïne omstreden.
In 2015 werd de bibliotheek door speciale eenheden doorzocht. Sjarina werd toen gearresteerd en onder huisarrest geplaatst.

bron: Belga