Minstens acht soldaten bij gevechten in Noord-Afghanistan gedood

Daags voor de geplande grote vredes- en veiligheidsconferentie in de hoofdstad Kaboel zijn bij aanvallen van de taliban in een groot district in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz minstens acht soldaten gedood. Dat is door Amanuddin Kuraishi, hoofd van het district Imam Sahib, maandag bekendgemaakt. Bovendien werden “tientallen taliban” gedood. Een 600-tal gezinnen zijn voor het geweld uit de regio weggevlucht. De gevechten worden voortgezet. De taliban hadden het district zondagnacht aangevallen en minstens twee veiligheidsposten overrompeld, vooraleer de Afghaanse troepen konden terugslaan, zei Kuraishi. Momenteel zijn de gevechten geconcentreerd rond het dorp Akibai, dat als een poort wordt beschouwd naar de districtshoofdstad. Een van de hoofddoelen van de taliban is de volledige verovering van de provincie Kunduz met de gelijknamige hoofdstad.
Kunduz-expert van het Afghanistan Analysts Network, Obaid Ali, zei dat van de negen districten in de provincie er drie -Kalbad, Gurtapa en Aktash- compleet in handen van de taliban zijn. De districten Dasht-e Artshi, Kala-e Sal en Tshardara worden door beide oorlogspartijen keer op keer heroverd. Chanabad en Imam Sahib worden regelmatig aangevallen. Enkel Aliabad en de provinciehoofdstad Kunduz worden in vergelijking minder bedreigd.
Zondag hadden talibanstrijders verschillende raketten naar de provinciehoofdstad afgevuurd, die naast het paleis van de gouverneur waren terechtgekomen.

bron: Belga