IS eist gijzeling in Australische stad Melbourne op

Terreurgroep Islamitische Staat heeft een gijzeling van een Australische vrouw maandag in Melbourne opgeëist. Dat meldt het Australische persbureau AAP maandagavond op aangeven van het officieuze IS-nieuwsagentschap Amaq. Bij de gijzeling kwamen één man en de dader om het leven, de gegijzelde vrouw bleef ongedeerd.
De gijzeling deed zich maandag voor in een appartementsgebouw in een voorstad van Melbourne. De politie kon de gijzelnemer, die alleen handelde, overmeesteren en doden. De gegijzelde vrouw bleef ongedeerd, maar later werd in de inkomhal van het appartement wel het levenloze lichaam van een andere man ontdekt. Hij werd met een geweer om het leven gebracht. Bij de inval raakten ook drie politieagenten gewond.
De politie kon in eerste instantie niet bevestigen of het om een terroristisch incident ging, maar terreurgroep IS eiste de aanval nu wel op. “De aanval in Melbourne, Australië, werd uitgevoerd door een soldaat van Islamitische Staat en is een reactie op onze oproep om de landen die deel uitmaken van de coalitie, te viseren”, klinkt het in het Amaq-bericht. Australië maakt net als ons land deel uit van de internationale coalitie onder leiding van de VS, die IS in Syrië en Irak onder vuur neemt.
De Australische media maakten eerder al de identiteit van de dader bekend. Het gaat om Yacqub Khayre, een man die al gekend was bij de autoriteiten voor feiten van terrorisme. Zo was hij onder meer betrokken bij de verijdelde aanslag op een militaire basis in Holsworthy, ten westen van Sydney, in 2009.

bron: Belga