Greg Van Avermaet pakt slotrit en eindzege

door
Belga
Leestijd 2 min.

Greg Van Avermaet heeft zondag de vierde en laatste etappe van de 77e editie van de Ronde van Luxemburg (2.BC) gewonnen. De 32-jarige Oost-Vlaming begon als leider aan de slotrit en verovert ook de eindzege. Na 174,6 kilometer tussen Mersch en Luxemburg-Stad haalde olympisch kampioen Van Avermaet het in een spurt bergop met een omvangrijke groep voor de Luxemburger Alex Kirsch (WB Veranclassic Aqua Protect). Eerder al won Gouden Greg de tweede rit in lijn. Door de slotetappe en de eindzege in de Ronde van Luxemburg te veroveren zet hij de kers op de taart. Xandro Meurisse (Wanty-Groupe Gobert) werd op 29 seconden tweede in de eindstand. De Fransman Anthony Perez (Cofidis), die zaterdag sneller spurtte dan Van Avermaet, mag mee op het podium.

Meteen na het startsein kozen Antoine Warnier, de Duitser Christopher Hatz en de Luxemburger Gaetan Pons het hazenpad. De Deen Kasper Asgreen overbrugde wat later de kloof naar de vluchters. Na 37 kilometer bedroeg de voorsprong van het viertal 7 minuten en 30 seconden. In het peloton werd het tempo opgevoerd door de renners van BMC met leider Greg Van Avermaet steeds prominent aanwezig. Met nog 45 kilometer voor de boeg versnelden Asgreen en Hatz, die hun metgezellen achterlieten in een poging uit de greep van het peloton te blijven. Zij kregen later het gezelschap van Dimitri Peyskens, de Nederlander Pim Ligthart en de Japanner Yuma Koishi. Net voor de beklimming van de Pabeierberg muisden Peyskens en Ligthart er vanonder. Zij konden met een voorsprong van 25 seconden op het peloton aan de drie plaatselijke ronden van telkens 3,8 kilometer beginnen. Peyskens werd in de slotkilometer als laatst overgebleven vluchter gegrepen door het peloton, aangevoerd door BMC. Loïc Vliegen rolde op de hellende aankomststrook in de straten van Luxemburg de rode loper uit voor zijn kopman Van Avermaet. De olympische kampioen klaarde de klus in de gele leiderstrui.

Van Avermaet zegevierde dit jaar ook al in de Omloop Het Nieuwsblad, de E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem, Parijs-Roubaix en de tweede etappe van de Ronde van Luxemburg. Op de erelijst van de vijfdaagse rittenkoers volgt hij de Nederlander Maurits Lammertink op.

bron: Belga