Critérium du Dauphiné – Démare pleit voor veiliger verkeer

Critérium du Dauphiné - Démare pleit voor veiliger verkeer

Arnaud Démare heeft zijn eerste overwinning beet in het Critérium du Dauphiné. De sprinter van FDJ toonde zich maandag de snelste in een sprint, voor Alexander Kristoff en Nacer Bouhanni. “Nochtans was het een heel lastige dag met heel wat hoogtemeters en dat kruipt toch in de benen op het eind”, vertelde hij na afloop. Démare hield ook een pleidooi voor meer veiligheid op de baan. Démare verloor onderweg zelfs even de aansluiting met het peloton, maar uiteindelijk kwam alles weer bij elkaar en werd gesprint om de zege. “Vooraf duid je deze etappe wel aan als rit voor de sprinters”, zei hij. “Maar als je die rit dan rijdt, blijkt dat je op het eind van de dag toch redelijk wat hoogtemeters op je fietscomputer hebt staan. Ik heb afgezien en dat merk je ook in de sprint, ook bij de andere renners. Het ging niet supersnel op die helling.”
De Fransman won evenwel met veel voorsprong op de anderen. “Echt? Dat wist ik niet. Ik ben gewoon blij dat ik het ploegwerk afrond en hier een rit win, mijn eerste in de Dauphiné (bij zijn tweede deelname, nvdr.). Met het oog op de Tour geeft dit wel vertrouwen. Ik kom uit een zware trainingsperiode, ben nog niet helemaal fit en top, maar dit doet wel deugd. Het doel is natuurlijk een ritzege in de Tour. Ik won er nog nooit en zou graag die nul van tafel vegen.”
Démare hield na afloop van de tweede etappe ook een stevig pleidooi voor meer veiligheid op de baan. Heel wat renners, onder wie Chris Froome, dragen in deze Dauphiné een sticker met de boodschap “La route se partage”, een sensibiliseringsactie die al langer in Frankrijk loopt, maar nu naar aanleiding van enkele ongevallen op de weg meer dan ooit weer op het voorplan treedt. “Ik wil van deze zege gebruikmaken om aandacht te vestigen op deze boodschap. We delen samen de weg, autobestuurders, fietsers en voetgangers. Iedereen moet er zich van bewust zijn dat de weg niet van jou alleen is. Er vallen momenteel te veel slachtoffers en het is belangrijk om dat nog eens onder de aandacht te brengen. Veel familieleden rijden met de fiets, mijn vader gaat elke dag met de fiets naar zijn werk, veel vrienden zijn wielertoeristen en ik fiets zelf. We zijn kwetsbaar en het ongeval met Scarponi en onlangs ook nog enkele andere ongevallen, zoals mijn ploegmaat Davide Cimolai vorige week nog, maken dat meer dan ooit duidelijk. Het is een aandachtspunt voor iedereen die de weg gebruikt.”

bron: Belga