«Quick wins» voor betere doorstroming Brusselse Ring

Belga / E. Lalmand

De grote herinrichting van de Brusselse Ring start pas in 2019, maar Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wil het verkeer deze zomer al wat vlotter laten verlopen. Een pakket van «quick wins» moet daarvoor zorgen.

De Brusselse Ring blinkt al lang uit in files en verkeersonveiligheid. Elk jaar gebeuren er zo’n 1.000 incidenten en ongevallen. De Vlaamse regering heeft al enige tijd plannen om de Ring aan te pakken en het doorgaand van het lokale verkeer te scheiden, zodat er minder weefbewegingen nodig zijn en het verkeer in principe vlotter en veiliger rond Brussel kan. Bedoeling is dat de schup daarvoor in 2019 in de grond gaat.

Beschikbare ruimte

Vlaams minister voor Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) – Foto Belga

In afwachting van die grote herinrichting beoogt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) een aantal kleinere en snellere ingrepen, die hij omschrijft als «quick wins» om de doorstroming te verbeteren. Concreet gaat het om de aanpassing van de belijning en de herindeling van de wegbreedte op verschillende plaatsen. Bedoeling is dat de verkeerssituatie op die manier duidelijker wordt en bestuurders beter gebruik kunnen maken van de beschikbare ruimte.

«Een gelijkaardige ingreep heeft de wegsituatie al sterk verbeterd op het verbindingspunt tussen de R0, de A201 en de E19, zodat het verkeer er rustiger verloopt en er minder gevallen van verkeersagressie zijn», verduidelijkt Weyts. Volgens de minister zullen de werken ook gebeuren in augustus, zodat de hinder voor de weggebruikers tot een minimum beperkt blijft.

Asfaltlaag

Tussen Tervuren en Sint-Stevens-Woluwe komt er over een lengte van vijf kilometer bovendien een nieuwe asfaltlaag. Weyts: «Het wegdek wordt stevig onder handen genomen in de beide rijrichtingen. Het asfalt wordt verwijderd, de betonnen fundering hersteld en een gloednieuw asfalten wegdek aangelegd. Weggebruikers moeten rekening houden met aanzienlijke vertragingen. Tijdens de werken zullen er op de binnenring (richting Namen/Waterloo) en op de buitenring (richting Leuven/Zaventem/Antwerpen/Gent) in de twee rijrichtingen maar twee in plaats van drie rijstroken beschikbaar zijn.»

Overzicht van “quick wins”:

1) Groot-Bijgaarden:

verbinding E40 met R0

2) Groot-Bijgaarden:

verbinding buitenring met E40 richting kust

3) Strombeek-Bever: verbinding A12 vanuit Willebroek met R0

4) Strombeek-Bever: verbinding buitenring met A12 richting Antwerpen

5) Machelen: verbinding R0 met E19 richting Antwerpen

6) Zaventem: verbinding A201 met binnenring R0, buitenring R0 en E19

7) Zaventem: verbinding E40 vanuit Leuven met R0

8) Kraainem: verbinding E40 vanuit Brussel met buitenring R0

9) Tervuren: (Leonardkruispunt) verbinding E411 vanuit Namen met buitenring R0