Britse politie kent identiteit van daders aanslag Londen

Aanslag Londen
AFP / J. Tallis

De Britse speurders weten wie de mannen zijn die zaterdagavond de aanslag pleegden in de Britse hoofdstad Londen. Terreurgroep IS eiste de aanval op.

Drie mannen reden zaterdagavond mensen aan op de Londen Bridge. Vervolgens staken ze in het wilde weg mensen neer in Borough Market, een bekende uitgaansbuurt. Bij de aanval vielen 7 doden en 48 gewonden. Zo’n 21 daarvan zijn nog altijd in kritieke toestand. Gisterenavond werd in Londen een wake gehouden voor de slachtoffers.

De politie kon de drie daders doodschieten en heeft de identiteit vrijgegeven van twee van hen. Het gaat om Khuram Shazad Butt (27) en Rachid Redouane (30). Butt, die zijn naam later veranderde naar Abu Zeitoun, wordt aanzien als de leider van het drietal. De man is oorspronkelijk uit Pakistan afkomstig, was getrouwd en had kinderen.

Gisteren vielen de antiterreureenheden binnen op twee adressen in de wijken Barking en Newham, in het oosten van Londen. Daarbij werden opnieuw een aantal mensen opgepakt. Zondag hield de politie al twaalf mensen aan op verdenking van betrokkenheid. Daarvan zitten er nog elf in voorhechtenis.

Parlementsverkiezingen

Ondertussen maakt het Verenigd Koninkrijk zich op voor de parlementsverkiezingen, die donderdag plaatsvinden. De Britse premier Theresa May zette gisteren voor het eerst na de aanslag haar campgane verder. “Het leven van onze democratie moet verdergaan”, zei ze. May pleitte tijdens een toespraak dat het land een leider nodig heeft die de moeilijke opdrachten het hoofd kan bieden. Die moet het land niet enkel voorgaan in de strijd tegen terreur, maar ook in de onderhandelingen met Europa over de brexit, stelde May.

Haar grootste concurrent, de Labour-leider Jeremy Corbyn, vraagt ondertussen om het ontslag van May omdat ze als minister van Binnenlandse Zaken te hard heeft gesnoeid bij de politie. Nu het land in drie maanden tijd drie keer is getroffen door een terroristische aanslag, vinden wel meer Britten dat de politie niet meer opgewassen is tegen de terreurdreiging.