De Gendt mikte op bergtrui, maar pakt ritzege en ook gele trui

door
Belga
Leestijd 2 min.

Thomas De Gendt (Lotto Soudal) had de openingsrit in de Dauphiné vooraf met stip aangeduid. "Ik wilde graag veel punten voor de bergtrui verzamelen", sprak hij na afloop. "Dit was een ideale kans, maar kijk, ik win ook de etappe en ben nu leider. Nu mag ik niet eens die bollentrui dragen", lachte hij. De Gendt schoof mee in een vroege vlucht en hield stand tot het eind. "Soms moet je wat geluk hebben", vertelde hij, "toen we op het lokale circuit kwamen, begon ik er in te geloven. We hadden nog bijna vier minuten en op dat lokale circuit lag er ook nog een bergje en een afdaling. Op dat klimmetje lag ons tempo nog zeer hoog. Ze moesten in het peloton al van goeden huize zijn om nog veel sneller te trappen. En ook in de afdaling pak je geen renners terug, dus enkel op het vlakke konden ze tijd goed maken. Ik geloofde er echt in. Nochtans viseerde ik de ritzege niet, ik wilde enkel een goede intensieve 'training' in de koers afwerken na een maand zonder competitie. Dit was daartoe een goede rit, met onderweg ook veel bergjes en het was ideaal om ook nog de bergpunten mee te graaien. Dus die eerste 120 km dacht ik niet aan de zege, pas in de laatste 50 km flitste dat door mijn hoofd."

De klimmer van Lotto Soudal moest enkel Axel Domont lang naast zich dulden. Uiteindelijk wist hij de Fransman van zich af te schudden op de laatste klim. "Nochtans had ik wel al de hele tijd op het lokale circuit (zo'n 45 km) last van krampen. Ik kon niet meer op de trappers staan", ging hij verder, "maar op zich is dat niet zo erg, ik kon wel nog gewoon vanuit het zadel fietsen. Ongewoon is dat niet na zo'n lange periode zonder competitie en dat gebeurt nog wel eens in koers dat ik krampen heb. Je kan fietsen, alleen bergop op de trappers staan is dan niet aan te raden (lacht)".

De Gendt is nu ook leider, met 48 seconden voorsprong op Domont en 1:03 op Diego Ulissi, de derde in de stand en 1:09 op alle grote tenoren. "Ik hoop dat ik die gele trui nog kan houden tot na de tijdrit op woensdag", besloot hij, "daarna wordt het moeilijk. Vooral die etappe van vrijdag, met de Mont du Chat, wordt zwaar. Die col is te steil voor mij."

bron: Belga