Belgen net naast het podium op WK quizzen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Op het wereldkampioenschap quizzen is onze landgenoot Tom Trogh zaterdag net naast het podium geëindigd. Voormalig Europees kampioen Ronny Swiggers pakte de vijfde plaats. De titel ging voor de zesde keer naar Kevin Ashman, bekend van het BBC-programma 'Eggheads'. Meer dan 2.500 mensen uit 45 landen waagden hun kans. Het evenement werd doorheen heel Europa georganiseerd, maar bijvoorbeeld ook op verschillende locaties in de Verenigde Staten, Australië en India. De Belgische manche in Liedekerke trok zaterdagnamiddag 94 quizzers. Alle deelnemers kregen 240 vragen voorgeschoteld, verspreid over acht categorieën. Met de punten in de zwakste categorie werd geen rekening gehouden in de einduitslag.

De Engelsman Kevin Ashman verlengde zijn titel met een duidelijke voorsprong op de Fransman Didier Bruyère. De derde plaats ging naar Pat Gibson, net als Ashman vast panellid in het BBC-programma 'Eggheads'. Tom Trogh strandde op een punt van de bronzen medaille en eindigde zo net voor Oostendenaar Ronny Swiggers. Beide Belgen haalden in de categorie Lifestyle een gedeelde eerste plaats met scores van 26 op 30. Trogh blonk ook nog uit in de categorieën Wetenschap en Sport & Spel met scores van respectievelijk 26 en 24 op 30.

Het volgende internationale quizevenement vindt van 10 tot 12 november plaats in de Kroatische hoofdstad Zagreb. Dan staan onder andere de Europese kampioenschappen voor landenteams op het programma.

bron: Belga