Schouwen en koeltoren in Ruien met vertraging tot ontploffing gebracht

In Ruien, een deelgemeente van het Oost-Vlaamse Kluisbergen, zijn zaterdagnamiddag de koeltoren en de drie schouwen van de voormalige elektriciteitscentrale van Engie Electrabel gecontroleerd tot ontploffing gebracht. De torens gingen tot ongenoegen van vele toeschouwers met enige vertraging tegen de vlakte, maar voor het overige verliep alles zoals gepland. De ontploffing was voorzien tussen 15.30 en 16.30 uur, maar werd uitgesteld omdat er zich nog personen binnen de gevarenzone bevonden. Uiteindelijk gingen de constructies pas om 17.15 uur tegen de vlakte. Alles verliep verder volgens plan, zegt burgemeester Philippe Willequet van Kluisbergen. De koeltoren van 95 meter hoog implodeerde en de drie torens tot 150 meter hoog kwamen op de voorziene plaats naar beneden, met een enorme stofwolk tot gevolg.
In Ruien werd van het midden van de jaren vijftig tot 2013 elektriciteit opgewekt. De afgelopen twee jaar werd de site ontmanteld, met de ontploffing als hoogtepunt. Vlaams Minister van Energie Bart Tommelein en burgemeester Willequet zorgden voor de druk op de knop. De toeschouwers konden de demolitie bekijken vanop de Paterberg, Oude Kwaremont, Hoogstad, Hoogweg of de Bergstraat.
De 79 hectare grote site zal nu ontwikkeld worden door de NV Herpelgem, een vennootschap rond Willequet en twee familieleden. Samen met zijn eigen gemeentebestuur en de provincie Oost-Vlaanderen werkt Willequet aan een planningsproces om er een “duurzaam economisch reconversieproject” van te maken. Daarnaast werd een aanvraag ingediend voor een brownfieldconvenant, om met een aantal partners te werken aan een “duurzame economische ontwikkeling voor minimaal 50 pct van de site”.

bron: Belga