Parlementsverkiezingen in Malta begonnen

door
Belga
Leestijd 1 min.

In Malta zijn de stembussen opengegaan voor de vervroegde parlementsverkiezingen. Premier Joseph Muscat had die na een corruptieschandaal in verband met de Panama Papers een jaar voor het einde van de lopende legislatuur uitgeroepen. De 43-jarige leider van de sociaal-democratische Labourpartij hoopt op een herverkiezing. De kleinste EU-lidstaat met zijn 430.000 inwoners heeft nog tot eind juni het Raadsvoorzitterschap van de Europese Unie in handen.

Muscat en zijn uitdager Simon Busuttil van de conservatieve Nationalist Party gaven zaterdagvoormiddag hun stem af. De kiesbureaus zijn van 7.00 tot 22.00 uur open. Volgens de laatste peilingen beschikt Muscat over een voorsprong van ongeveer 5 procent. Het tellen van de stemmen begint pas zondag. Een resultaat wordt tegen de middag verwacht.

In het zog van het schandaal rond de Panama Papers werden enkele medewerkers van Muscat beschuldigd eigenaar te zijn van offshore-bedrijven in Panama. Ook zijn echtgenote wordt van dergelijke praktijken beschuldigd. Malta krijgt ook internationaal veel kritiek wegens zijn belastingsysteem. Dat systeem maakt het ondernemingen mogelijk een minimumbelastingtarief te betalen.

bron: Belga