Metrotunnel onder Leien en tramverbinding Noorderlaan officieel ingehuldigd in Antwerpen

door
Belga
Leestijd 2 min.

In Antwerpen zijn de nieuwe metrotunnel onder de Leien en de tramverbinding Noorderlaan in gebruik genomen. Beide waren noodzakelijk om het tram- en busnet als belangrijk alternatief naar voren te kunnen schuiven voor de knip van de Leien. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts, Antwerps schepen voor Mobiliteit Koen Kennis en directeur-generaal van De Lijn Roger Kesteloot huldigden de nieuwe trajecten zaterdag officieel in met een tramrit. Tramlijnen 8 en 10 hebben niet meer hun eindhalte in premetrostation Astrid, maar rijden voortaan door de vijfhonderd meter lange metrotunnel onder de Frankrijklei naar de zuidrand van de stad. En met de verlenging van tramlijn 6 krijgt de wijk Luchtbal voor het eerst sinds de boerentram opnieuw een tram, die Olympiade met de park-and-ride op de Noorderlaan verbindt, vlakbij de E19 en de A12. De verlenging is goed voor vier nieuwe haltes: Kinepolis, Luchtbal Kerk, Dublin en P+R Luchtbal.

Ook de wijk Eilandje wordt op het tramnet aangesloten, wellicht in de tweede helft van juni. Wanneer alle werken achter de rug zijn, dan zal er in Antwerpen negen kilometer extra tramspoor zijn bijgekomen. "Het aantal kilometers dat onze trams er per dag rijden zal op termijn stijgen van ruim 28.000 tot bijna 33.000. We zijn ook in blijde verwachting van veertien Albatrostrams, goed voor 3.500 extra plaatsen", zei Roger Kesteloot.

Om de capaciteit nog verder uit te breiden, ligt er ook een voorstel op tafel om de Hermelijntrams te koppelen. "Met één tram om de twee minuten zit de premetro aan zijn plafond. Er kunnen er geen meer bij, maar we kunnen ze wel langer maken", zei minister Ben Weyts.

Er werden al twee Hermelijnen omgebouwd, die in de tweede helft van juni naar Antwerpen komen. In een eerste fase zouden er nog 51 koppelbaar worden gemaakt, met een optie van nog eens 31, dus in totaal zou het om 84 tramstellen gaan. Eind 2020 zou alles klaar moeten zijn, als het voorstel tenminste aanvaard wordt.

bron: Belga