Meer dan drieduizend Belgen ingewijd in reanimatie tijdens Week van het Hartritme

door
Belga
Leestijd 2 min.

Na zeven edities over voorkamerfibrillatie, concentreerde de Week van het Hartritme dit jaar op hartstilstand. Meer dan drieduizend Belgen namen deel aan de sensibiliseringssessies en werden geïnitieerd in reanimatie.

"Hartstilstand blijft nog steeds de eerste natuurlijke doodsoorzaak in ons land", zegt dokter Yves Vandekerckhove, cardioloog in het AZ Sint-Jan in Brugge en voorzitter van de BeHRA (Belgian Heart Rhythm Association). "Deze aandoening treft elk jaar ongeveer elfduizend mensen en slechts vijf procent overleeft zonder complicaties. Anders gezegd, in België krijgen dertig personen per dag een hartstilstand en door een gebrek aan onmiddellijke en adequate hulp kunnen slechts twee van hen het navertellen."

De BeHRA organiseerde daarom sinds midden april infosessies voor leerlingen van de drie laatste jaren van het middelbaar en de voorbije week ook voor het brede publiek. Tijdens de 130-tal infosessies werden meer dan drieduizend Belgen geïnitieerd in reanimatie in een twaalftal scholen en een dertigtal ziekenhuizen over het hele land.

"We benadrukten daarin onder meer het belang van een snel gebruik van een automatische externe defibrillator (AED). Het toestel begeleidt de gebruiker doorheen het hele proces met duidelijke instructies, zodat eender wie het kan gebruiken. Er is bovendien geen enkel risico om schade te berokkenen aan het slachtoffer of de gebruiker. Een verhoging van het aantal AED's in ons land is dan ook cruciaal om levens te redden", zegt dokter Vandekerckhove.

Als afsluiter van de Week van het Hartritme doneerde de serviceclub "Fifty-One International" 48 AED's aan lokale organisaties, tijdens een afsluitende persconferentie in dierenpark Planckendael in Muizen (bij Mechelen).

bron: Belga