Last van hooikoorts? Zo voorkom je een ongeluk door een niesbui

We zitten midden in het pollenseizoen en voor de ongeveer twee miljoen Belgen die aan hooikoorts lijden, is niets vervelender dan niezen achter het stuur. Gelukkig bestaan er tips om de symptomen te beperken tijdens het rijden.
door
Laura.Brusselaers
Leestijd 2 min.

Mobiliteitsorganisatie Touring kreeg de voorbije maand 215 oproepen van bestuurders die met hooikoorts worstelen op de baan en snakken naar tips. "In dezelfde periode vorig jaar waren dat er maar 180", zegt woordvoerder Danny Smagghe aan Het Laatste Nieuws. "We merken dat het aantal ieder jaar stijgt."

Volgens Smagghe riskeert iemand in een auto al sowieso meer last te hebben van hooikoorts dan iemand die buiten zit. "In de buurt van drukke wegen zweeft meer stuifmeel rond dat stevig in het rond geblazen wordt. Uitlaatgassen versterken dat effect nog eens. Het is bewezen dat hooikoorts sneller toeslaat als er meer CO2 in de lucht hangt", aldus Smagghe.

Pintjes

Rijden met een loopneus en gezwollen, tranende ogen vermindert niet alleen het zicht, je kan daardoor ook in een onveilige situatie belanden. Een onderzoek van het Maastricht Universitair Medisch Centrum vergelijkt rijden met hooikoorts zelfs met rijden met 0,5 promille in het bloed. Dat komt overeen met het gedronken hebben van zo'n twee of drie pintes.

Tips

Wat je ertegen kan doen, is alvast hooikoortsmedicatie innemen en de ramen van je wagen gesloten houden. Probeer ook je auto niet onder bomen te parkeren waar een hoge concentratie aan pollen aanwezig is. Verder kan je je airconditioning op binnenluchtcirculatie zetten om te voorkomen dat er via de verluchting deeltjes naar binnen komen.

Wat ook schijnt te helpen, is een zonnebril dragen om je ogen te beschermen. Geef je auto regelmatig ook een grondige stofzuigbeurt en ga eens na of je voertuig over een pollenfilter beschikt en vervang die best om de 15.000 kilometer.