Festivalterrein Rock am Ring ontruimd wegens terreurdreiging

Festivalterrein Rock am Ring ontruimd wegens terreurdreiging
AFP / T. Frey

Het bekende Duitse rockfestival Rock am Ring is vrijdag onderbroken wegens “terreurgevaar”. Omstreeks 11 uur wordt bekendgemaakt of het festival nog voortgezet wordt.

De 90.000 festivalgangers waren nog maar net gearriveerd op het terrein, of ze werden via de luidsprekers verzocht om zich “rustig en gecontroleerd” naar de uitgang en kampeerplaatsen te begeven. Volgens de politie in Koblenz bestonden er “concrete indicaties” op grond waarvan “een mogelijke terreurdreiging niet uit te sluiten valt”.

Noodzakelijke beslissing

Toch was organisator Marek Lieberberg kritisch over de beslissing om zijn festival te evacueren. “Ik weet niet juist waarom het festivalterrein werd ontruimd”, zei hij. “Ik denk dat we hier moeten boeten voor wat in het geval van Amri (Anis Amri, de dader van de aanslag op de kerstmarkt van Berlijn eind vorig jaar, red.) te weinig werd gedaan. Door fouten van de autoriteiten is de gemoedstoestand veranderd, waardoor er misschien sneller ernstige beslissingen genomen worden dan vroeger.”

Volgens de minister van Binnenlandse Zaken van Rijnland-Palts Roger Lewentz was de onderbreking wel degelijk noodzakelijk. “Alle politie-experts waren het erover eens dat er geen andere keuze was”, aldus Lewentz, die toevoegt dat het geen gemakkelijke beslissing was. “Maar de veiligheid komt op de eerste plaats.”

Twee mensen verhoord

Ondertussen zouden al twee mensen verhoord zijn, schrijft het Duitse dagblad Bild. Het zou gaan om twee medewerkers van een onderaanneming die op het festival aan het werk is, die iets zouden hebben neergelegd op het festivalterrein. De politie spreekt zich niet uit over het bericht.