Ook Franstalige partijen hekelen beslissing Trump

door
Belga
Leestijd 2 min.

Ook in Franstalig België reageert men vol onbegrip op de beslissing van Donald Trump om de VS terug te trekken uit het klimaatakkoord van Parijs. Ecolo roept op om milieugerelateerde douanerechten te heffen op producten uit de VS. Ook PS-voorzitter en oud-premier Elio Di Rupo spreekt van een "zeer slecht signaal". Voor Ecolo volstaat het niet om de beslissing te bekritiseren. "De Europese regeringen moeten verder gaan. Er is geen enkele reden om een politieke en economische partner unilateraal een akkoord te laten opzeggen dat essentieel is voor de toekomst van de mensheid, zonder dat dit gevolgen zou hebben", zegt co-voorzitter Patrick Dupriez. Hij stelt voor om op onze beurt te morrelen aan andere (handels-)akkoorden, om zo "ecologische dumping" tegen te gaan. Dat is ook gewoon nodig omdat er oneerlijke concurrentie dreigt, argumenteren de groenen.

Ook de PS reageert scherp en roept op om het akkoord overeind te houden. "Het zou een fout zijn om de schouders te laten hangen", vindt Di Rupo. "Het is belangrijk dat alle andere ondertekenende landen van het akkoord hun inspanningen voortzetten en verhogen in de strijd tegen de klimaatopwarming. De Europese Unie moet opnieuw een voortrekkersrol gaan spelen en samenwerken met alle landen, inclusief China, Canada, India of Zuid-Afrika."

Volgens cdH-voorzitter Benoît Lutgen geeft de Amerikaanse beslissing blijk van een "historische onverantwoordelijkheid tegenover de huidige en toekomstige generaties". "Dit weerspiegelt spijtig genoeg het cynisme en het gebrek aan visie van Trump en zijn administratie sinds hun aantreden", aldus nog Lutgen. Al snel na de beslissing hadden ook premier Charles Michel en een reeks Franstalige liberale ministers hun ongenoegen geuit over de "brutale daad tegen het klimaatakkoord van Parijs".

bron: Belga