Mgr. Leon Lemmens na slepende ziekte overleden

door
Belga
Leestijd 1 min.

Mgr. Leon Lemmens, hulpbisschop van het aartsbisdom Mechelen-Brussel, is in de nacht van donderdag op vrijdag overleden na een slepende ziekte. Hij werd 63 jaar. Dat laat het aartsbisdom Mechelen-Brussel weten. Lemmens werd geboren in Boorsem op 16 maart 1954. Hij volgde zijn priesteropleiding aan het Groot Seminarie van Sint-Truiden (1971-1976) en haalde nadien een baccalaureaat in de theologie aan de KU Leuven (1976), een licentie in de moraaltheologie en een doctoraat in de theologie aan de Gregoriaanse Universiteit in Rome (1989).

Lemmens werd tot priester gewijd voor het bisdom Hasselt in Boorsem op 10 juli 1977. In 1996 werd hij tot titulair kanunnik benoemd. Als diocesaan priester was hij lid van de Sint-Egidiusgemeenschap. Op 22 februari 2011 benoemde paus Benedictus XVI Lemmens tot titelvoerend bisschop van Municipa en hulpbisschop van het aartsbisdom Mechelen-Brussel. Op 3 april 2011 werd hij in de Nationale Basiliek in Koekelberg tot bisschop gewijd. Lemmens was vicaris-generaal van het vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen.

Binnen de Belgische bisschoppenconferentie was hij onder meer verantwoordelijk voor de pastoraal in de gevangenissen, het overleg met de andere christelijke kerken en de relaties met de moslimgemeenschap.

In 2015 trok hij met de bisschoppen Guy Harpigny en Jozef De Kesel op solidariteitsmissie naar Noord-Irak. Sinds oktober vorig jaar kon Lemmens wegens ziekte zijn taken en verantwoordelijkheden als hulpbisschop niet langer opnemen. De uitvaart vindt plaats op zaterdag 10 juni om 11 uur in de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen.

bron: Belga