Leo Varadkar wordt de nieuwe premier van Ierland

door
Belga
Leestijd 2 min.

Leo Varadkar wordt de nieuwe premier van Ierland. De huidige minister van Sociale Zaken lost Enda Kenny af als partijvoorzitter van de regerende, conservatieve partij Fine Gael en wordt daarmee de facto regeringsleider. Hij beschrijft zichzelf als links in sociale aangelegenheden en rechts in de economische. Varadkar werd vandaag tot voorzitter verkozen door het kiescollege van Fine Gael. Hij haalde het als favoriet met 60 procent van de stemmen van tegenkandidaat Simon Coveney.

Varadkar zorgt voor twee primeurs: hij wordt de eerste openlijk homoseksuele premier die het tot "taoiseach" (premier, nvdr.) schopt en tevens de eerste zoon van een Indiase migrant (en een Ierse moeder). Voor de holebi's in Ierland betekent de openlijke uiting van Varadkars homoseksualiteit heel wat: nog tot 1993 waren in het uiterst katholieke Ierland betrekkingen met mensen van hetzelfde geslacht strafbaar.

De nieuwe premier werd in 2007 voor het eerst in het parlement in Dublin verkozen. Voordat hij de portefeuille Sociale Zaken kreeg, beheerde hij die van Verkeer en later van Gezondheid.

Zijn ambtsaanvaarding volgt vermoedelijk op 13 juni, wanneer het parlement na een reces van een week weer samenkomt. Er wacht de 38-jarige arts een zware taak, kort voor de Brexit-onderhandelingen en met kinken in de kabel bij het Noord-Ierse vredesproces.

Premier Kenny had enkele weken geleden zijn ontslag uit Fine Gael aangekondigd. De 66-jarige stond al maanden onder druk wegens zijn aandeel in een smeercampagne tegen een klokkenluider bij de politie. Kenny was partijleider sinds 2002 en "taoiseach" sinds 2011.

Fine Gael leidt een minderheidsregering met gedoogsteun van de eveneens conservatieve partij Fianna Fail. Tot voor kort waren dat de enige partijen van enige betekenis in het politieke Ierse landschap.

bron: Belga