Japans parlement maakt de weg vrij voor latere troonsafstand keizer Akihito

Japans parlement maakt de weg vrij voor latere troonsafstand keizer Akihito

Het lagerhuis van het Japanse parlement heeft vrijdag een wetstekst goedgekeurd die keizer Akihito (84) moet toelaten om afstand te doen van zijn troon. De tekst zou naar verwachting volgende week fiat krijgen van het hogerhuis. De timing van de troonsafstand zal volgens de tekst beslist worden binnen de drie jaar na de finale goedkeuring ervan. De keizer kampt met gezondheidsproblemen. Daarom had zelf in augustus vorig jaar laten weten dat hij graag zou aftreden. Maar dat kan momenteel niet zomaar omdat de troonsafstand van de keizer niet wettelijk geregeld in het land van de rijzende zon.

Wanneer Akihito afstand doet van zijn keizerschap, zal kroonprins Naruhito de scepter overnemen. Akihito trad begin 1989 aan, na het overlijden van zijn vader Hirohito. Akihito zou de eerste keizer in zowat 20 jaar zijn die zelf afstand doet van de ‘chrysanten troon’.

Volgens het Japanse persbureau Kyodo, dat anonieme bronnen aanhaalt, zou de regering overwegen om de wissel van de macht in december 2018 te organiseren.

bron: Belga