Groen licht voor vervoersplan NMBS

door
Belga
Leestijd 1 min.

De federale ministerraad heeft vrijdag het licht op groen gezet voor het vervoersplan van de NMBS, dat in december van kracht wordt. Blikvanger in dat plan is de verhoging van het totale aanbod met 5 procent en een verhoging van de commerciële snelheid op de belangrijkste lijnen. De voorbereidingen op het nieuwe transportplan, dat tot 2020 loopt, gingen al in 2015 van start. Aan de totstandkoming ging een pak overleg vooraf met onder andere de reizigersorganisaties, de gewestelijke vervoersmaatschappijen en de lokale overheden. Volgens bevoegd minister François Bellot (MR) is het plan beter afgestemd op de verplaatsingsbehoeften. "Een groter aanbod van snellere en stiptere treinen langs intermodale knooppunten, dat is de kern van mijn beleid", aldus Bellot.

Zo verhoogt het aanbod met 5 procent. De verhoging geldt zowel in de stedelijke als in de rurale omgeving. Daarbij hoort de uitwerking van het zogenaamde ANGELIC-project rond de steden Antwerpen, Gent, Luik en Charleroi. Het plan maakt ook werk van betere aansluitingen en van de ontwikkeling van knooppunten. Dat moet de intermodaliteit - de samenhang met andere vervoersmiddelen - in de hand werken. Ook is het de bedoeling de stiptheid te verbeteren, ondanks het inkorten van de rittijden.

Het nieuwe transportplan krijgt meteen een evaluatie met het oog op het volgende transportplan van 2020. "Door voortdurende monitoring en evaluatie gaan we kunnen blijven inzetten op het verhogen van de stiptheid en van het comfort voor onze reizigers", besluit de minister.

bron: Belga