Macron: "Make our planet great again"

De beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen weekt wereldwijd reacties los. Onder meer kersvers Frans president Emmanuel Macron haalt scherp uit.
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Eerder hadden Duitsland, Italië en Frankrijk al gezamelijk gereageerd op de beslissing van Trump. Ze hebben het voorstel van de Amerikaanse president om opnieuw te onderhandelen over het klimaatakkoord van de hand gewezen.

Nu doet Macron er nog een schepje bovenop. Voor het eerst gaf de kersverse Franse president een Engelse toespraak vanuit het Elysée. Daarin noemde hij de beslissing van 'The Donald' "een fout voor de belangen van zijn land en de toekomst van onze planeet".

Daarnaast riep hij alle teleurgestelde wetenschappers en ondernemers op om te verkassen naar Frankrijk. "Hier kunnen ze een tweede thuisland vinden. Kom met ons samenwerken aan concrete oplossingen voor ons klimaat. Ik kan jullie verzekeren: Frankrijk zal het gevecht niet opgeven", aldus Macron. "Waar we ook leven, wie we ook zijn, we delen allemaal de verantwoordelijkheid 'to make our planet great again'", zo sloot Macron zijn speech af.