Leuven wint prestigieuze Europese klimaatprijs

Leuven wint prestigieuze Europese klimaatprijs
Belga / S. Gremmelprez

Leuven heeft de Green Leaf Award in de wacht gesleept. Deze Europese prestigieuze prijs bekroont steden die milieuvriendelijker willen worden.

Uit het rapport van de jury blijkt dat Leuven goed scoorde op verschillende domeinen. Maar vooral de vzw Leuven 2030 was een troef. Deze vzw werd opgericht vanuit de ambitie om tegen 2030 CO2-neutraal te zijn. Meer dan 300 partners, zoals inwoners, bedrijven, middenveldorganisaties en de KU Leuven, willen zich hiervoor engageren.

Ook het circulatieplan werd gesmaakt door de jury. Daarin staan de autoluwe zones, een nieuw fietsbeleidsplan en inspanningen op vlak van autodelen centraal.

“Deze award is een pluim op de hoed van iedere Leuvenaar”, reageert schepen van Leefmilieu Mohamed Ridouani (sp.a). “Door onze unieke samenwerking met inwoners, bedrijven, organisaties en instellingen kunnen we keihard werken aan de ambitie om van Leuven een van de meest leefbare en gezonde steden van Europa te maken.”

Duidelijk signaal

Naast Leuven heeft ook de Zweedse stad Växjö dezelfde prijs gewonnen. Naast dit duo was ook Ludwigsburg uit Duitsland genomineerd voor deze prijs.

Ridouani vindt het niet erg om de eerste plaats te delen. Integendeel, net nu de Amerikaanse president Donald Trump heeft aangekondigd dat hij uit het klimaatakkoord stapt, vindt hij dit een duidelijk signaal. “We zijn gelukkig niet de enige stad die zich inspant voor een duurzame, klimaatneutrale toekomst”, aldus Ridouani. Katrien Rycken, coördinator van vzw Leuven 2030, deelt die mening. “Wat mij betreft mag elke stad een European Green Leaf Award krijgen, als dat zou betekenen dat iedere stad zich hard inzet voor duurzaamheid en klimaatneutraliteit”, besluit zij.