Vlaamse Jeugdraad vraagt 7 miljoen extra voor jeugdwerk

Vlaamse Jeugdraad vraagt 7 miljoen extra voor jeugdwerk
Belga / V. Lefour

Jeugdorganisaties krijgen gemiddeld 20% minder middelen dan gevraagd in hun beleidsnota voor 2018-2021. Dat blijkt uit analyses van de Vlaamse Jeugdraad. Die Jeugdraad trekt nu aan de alarmbel en vraagt 7 miljoen extra aan minister van jeugd Sven Gatz (Open Vld).

Vlaamse jeugdorganisaties krijgen systematisch veel minder subsidies dan ze nodig hebben. Dat concludeert de Vlaamse Jeugdraad na een studie van 75 zogenaamde pre-adviezen over de begroting van die jeugdorganisaties. De geadviseerde bedragen voor de periode 2018-2021 liggen gemiddeld 20% lager dan de bedragen die aangevraagd werden. “Nochtans hebben de organisaties dit jaar erg hun best gedaan om een realistische aanvraag op te stellen, gezien de economische situatie”, zegt Dries De Smet, coördinator van de Vlaamse Jeugdraad.

De Jeugdraad heeft daarom beslist om – als spreekbuis voor die 111 gesubsidieerde jeugdorganisaties – bij de Vlaamse Regering aan te kloppen voor 7 miljoen extra budget voor het jeugdwerk. “Een noodzakelijke investering”, zegt De Smet. “Het jeugdwerk in Vlaanderen staat al heel ver. Als we dat willen verderzetten, moet er ook in geïnvesteerd worden. Die investeringen blijven de laatste jaren afnemen.”

Bovendien is 7 miljoen volgens hem een redelijk voorstel. “Wat we vragen is maar 0,02% van de totale Vlaamse begroting”, aldus De Smet. “De middelen zijn er, het is alleen aan de beleidsmakers om bewust te kiezen voor jeugdwerk. Het biedt een antwoord op verschillende sociale vraagstukken in onze samenleving, zoals armoede en integratie.”

Minister reageert

Minister van jeugd Sven Gatz (Open Vld) lijkt niet meteen van de normale procedure te willen afwijken. “Je mag niet vergeten dat de aanvraagdossiers worden beoordeeld op hun inhoudelijke waarde en de kwaliteit van de werking”, reageert de minister. “Er zijn organisaties die status quo blijven. Andere stijgen tot 15% en nog andere zullen op basis van het ingediend dossier ook minder krijgen.”

Organisaties kunnen op hun pre-advies repliceren tot eind mei. Ten laatste op 15 september neemt de minister de finale beslissingen. “Op die beslissingen kan ik nu nog niet vooruitlopen”, aldus Gatz.

De minister wijst er nog op dat het totale budget voor jongerenorganisaties in de begroting voor 2017 steeg van 32,5 naar 33,5 miljoen. “De Vlaamse Jeugdraad vraagt daarop 7 miljoen euro bij. Zoiets kan maar opnieuw bij de opmaak van de begroting voor 2018”, aldus Gatz.

Maar tegen de tijd dat de begroting voor 2018 eind dit jaar gestemd wordt, zal het financieel kader voor jeugdwerk – waarover de minister op 15 september definitief beslist – dus al vastliggen.

Tekst door Philippe Mertens 
Deze tekst verschijnt ook bij StampMedia