Tien jaar REACH: Belgische bedrijven registreerden 1.800 chemische stoffen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Tien jaar na de start van REACH, de Europese verordening die de verplichtingen voor chemische stoffen vastlegt, zijn er in België 1.794 stoffen geregistreerd. Ons land staat daarmee op de zesde plaats binnen de EU, zo meldt technologiefederatie Agoria donderdag. Uit een enquête van Agoria blijkt dat tachtig procent van de Belgische technologiebedrijven vindt dat REACH bijgedragen heeft tot een beter milieu. "Maar het heeft amper of niet geleid tot de vervanging van zeer gevaarlijke stoffen. Slechts twaalf procent van de ondervraagde bedrijven zegt nieuwe producten met andere veiligere stoffen ontwikkeld te hebben."

Volgens Agoria zorgt REACH bovendien voor meerkosten en veel papierwerk, zeker nu de communicatieverplichtingen voor zeer gevaarlijke stoffen zopas nog strenger geworden zijn. "Het wordt te complex", zegt Agoria-topman Marc Lambotte. "Sommige producten bevatten duizenden onderdelen met stoffen. Al die analyses zorgen vooral voor veel papier, zonder meerwaarde voor milieu, consument of bedrijf."

Sommige producten bevatten volgens Lambotte tot 5.000 stoffen waaraan de consument nooit blootgesteld wordt. "Toch zou men op detailniveau die producten moeten analyseren en over elke zeer gevaarlijke stof moeten communiceren. Daarmee bescherm je de consument niet beter. (...) We pleiten voor meer redelijkheid. Indien er geen kans tot blootstelling aan deze stoffen is, zou men deze verplichting achterwege moeten laten." De vergunningsprocedure zal volgens Agoria ook een negatieve impact hebben op de recyclagesector in België.

De kosten en administratieve lasten bedragen voor de meeste Belgische bedrijven (78 pct) tussen 50.000 en 100.000 euro. Bij 17 procent gaat het om een factuur richting half miljoen euro, en voor 5 procent gaat het om een kost van meer dan een half miljoen euro.

bron: Belga