Rechtbank Antwerpen – Vier jaar cel voor dumpen van chemisch afval van drugslabo

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Jan V.E. (55) uit Kontich veroordeeld tot vier jaar cel en 24.000 euro boete, omdat hij een drugslabo had uitgebaat. De vijftiger had de schadelijke afvalstoffen begraven in de buurt van zijn paardenstallen, waardoor de bodem zwaar verontreinigd was geraakt en hij de gezondheid van de dieren in gevaar had gebracht.
De feiten kwamen aan het licht na een klacht van Mohamed E.H. op 28 mei 2015. Hij werkte sinds maart 2013 als klusjesman voor de beklaagde en stond ook in voor de verzorging van de dieren. Hij had met Jan V.E. een geschil over de uitbetaling van zijn loon en vertelde de politie er in een adem bij dat de beklaagde een drugslabo had gehad in één van zijn stallen.
In het labo werd volgens Mohamed E.H. een gele pasta met een doordringende geur geproduceerd. Op een bepaald moment had Jan V.E. alles laten afbreken, omdat hij een controle vreesde. Het afval had Mohamed E.H. in opdracht van de beklaagde begraven.
Bij een huiszoeking werden op de aangegeven plaats opengesneden bidons van 20 liter met een okerbruine pasta aangetroffen. Die testte positief op onder meer amfetamine en BMK. De bodem was ernstig verontreinigd.
Jan V.E. ontkende iedere betrokkenheid. In zijn gsm werden echter telefoonnummers gevonden van mensen die gekend zijn voor de productie van synthetische drugs en het dumpen van chemisch afval. De man werd al meermaals veroordeeld, onder meer voor het achterlaten van afval. Hij moet de afvalstoffen nu binnen de zes maanden verzamelen en verwerken op straffe van een dwangsom van 50 euro per dag dat hij zijn veroordeling niet naleeft.

bron: Belga