Rechtbank Antwerpen - BNP Paribas Fortis riskeert boete voor laks optreden tegen witwas

door
Belga
Leestijd 2 min.

BNP Paribas Fortis wordt voor de Antwerpse strafrechter vervolgd omdat de bank onvoldoende gedaan zou hebben om te voorkomen dat 7,5 miljoen euro aan misdaadgeld opnieuw in de economie terechtkwam. Het openbaar ministerie vorderde een "principiële" boete van 30.000 euro en hoopt met een veroordeling een sterker witwasbeleid bij de banken tot stand te brengen. De bank wordt vervolgd op basis van artikel 21 van de preventieve witwaswet. Die zegt dat er bij de verkoop van roerende goederen of bij een dienstverlening niet meer dan 3.000 euro cash betaald mag worden.

In dit dossier draait het om 7,5 miljoen euro uit het Afrikaanse drugsmilieu dat in het Brusselse werd witgewassen. De criminele organisatie had met haar misdaadgeld via Afrikaanse vennootschappen staal gekocht bij een bedrijf uit Antwerpen. De betalingen gebeurden cash en de bedragen waren vaak een veelvoud van 3.000 euro.

Het staalbedrijf sloot in oktober 2016 een minnelijke schikking met het openbaar ministerie (OM) en kocht zijn vervolging af door 1,2 miljoen euro te betalen. De rol van BNP Paribas Fortis, de bankier van het staalbedrijf, liet echter een wrange nasmaak achter bij het OM.

"Heeft de bank gedaan wat ze kon om te vermijden dat dat misdaadgeld opnieuw in de economie terechtkwam? In mijn ogen niet. De bank liet maar begaan, zelfs nadat uit een opvraging van facturen bij het staalbedrijf bleek dat de cashstortingen veel hoger dan 3.000 euro waren."

BNP Paribas Fortis vraagt de vrijspraak. "Dergelijke hoge stortingen zijn geen uitzondering en vormen op zich ook geen reden om de Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) te verwittigen. Dat moet alleen als men vermoedt dat het om illegale vermogensvoordelen gaat. De bank dacht niet dat dat hier het geval was: ze kende het staalbedrijf, wist dat het zaken deed in Afrika, waar cashbetalingen niet ongewoon zijn. Die stortingen pasten in het bedrijfsprofiel. Er zijn trouwens geen cashdrempels voor stortingen, enkel voor betalingen", stelde advocaat Filiep Deruyck.

Vonnis op 30 juni.

bron: Belga