Nigel Farage duikt op in FBI-onderzoek naar banden tussen Trump-campagne en Kremlin

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Britse politicus en brexit-voorvechter Nigel Farage is opgedoken in het onderzoek van de FBI naar mogelijke banden tussen de Trump-camapgne en het Kremlin. Dat schrijft The Guardian donderdag. Farage zou geen verdachte zijn, maar duikt volgens bronnen van de Britse krant opvallend vaak op als kennis van verschillende protagonisten in het dossier. De FBI voert al een hele tijd onderzoek naar een mogelijke 'Russian connection'. Daarbij wordt onder meer gekeken naar Wikileaks, de klokkenluiderswebsite van Julian Assange die in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen massa's gehackte emails van het team rond Hillary Clinton publiceerde. Voormalig CIA-directeur John Brennan zei in het Amerikaanse Congress dat vermoed wordt dat die via tussenpersonen door Rusland waren aangeleverd.

Farage heeft banden met Donald Trump en Assange zelf, net als met mensen uit hun entourage. "Verbind je de punten tussen Rusland, Wikileaks, Assange- en Trump-vertrouwelingen, dan duikt Nigel Farage op als de persoon met de meeste connecties", aldus een anonieme bron aan The Guardian. "Hij zit in het midden van al die relaties. Telkens weer duikt hij op. Er gaat heel wat aandacht naar hem."

Eén van de verbanden die opduiken, is dat met Roger Stone. Hij is sinds lang een politiek raadgever van Trump en gaf al toe dat hij contact had met Guccifer 2.0, een hacker van wie de Amerikaanse inlichtingendiensten vermoeden dat hij voor de Russen werkt. Voorts noemde Farage de Russische president Vladimir Poetin de leider die hij het meest bewondert en kwam hij in 2013 in contact met de Russische ambassadeur Alexander Yakovenko.

Farage heeft ook Assange persoonlijk ontmoet en zowel voor als na de verkiezingen dook hij meermaals op aan de zijde van Trump. Zo was hij een van de eerste buitenlandse politici die Trump zag na zijn overwinning op Clinton. Bovendien kent hij ook Trumps topstrateeg Steve Bannon al een hele tijd.

Assange wordt voorlopig nergens van beschuldigd en is geen verdachte of een doelwit van het Amerikaanse onderzoek, aldus The Guardian. Wel is hij voor de FBI een 'person of interest'. Onderzoekers vermoeden dat hij over interessante informatie beschikt.

Farage's woordvoerder zei intussen dat het Britse Europarlementslid nooit heeft samengewerkt met Russische functionarissen. De vragen van The Guardian deed hij bovendien af als "op het randje van hysterisch". Een hele reeks vragen bleef echter onbeantwoord, zoals wanneer hij Trump voor het eerst ontmoette, of hij op de hoogte is van het onderzoek en of hij een advocaat onder de arm nam in kader van het onderzoek.

bron: Belga