Mogelijk volgend jaar al opnieuw NAVO-top in Brussel

Mogelijk volgend jaar al opnieuw NAVO-top in Brussel

De kans is reëel dat België zich al opnieuw mag opmaken voor een doortocht van de staats- en regeringsleiders van de NAVO, na de bijzondere bijeenkomst van vorige week. Mogelijk zal immers ook de eerstvolgende “echte” NAVO-top volgend jaar op het nieuwe hoofdkwartier plaatsvinden, zo bevestigt een goedgeplaatste bron. De 28 bondgenoten spraken vorige week af dat er traditiegetrouw volgend jaar opnieuw een volwaardige NAVO-top georganiseerd wordt. “België is kandidaat”, klinkt het bevestigend bij iemand die het kan weten. Turkije, dat zich eerder al kandidaat stelde om één van de komende toppen te verwelkomen, zou zich niet verzetten.

Gezien de diplomatieke spanningen van het Erdogan-regime met heel wat NAVO-landen zou een top in Turkije hoe dan ook niet evident zijn. Volgens de Duitse krant Die Welt hebben de staats- en regeringsleiders het Turkse aanbod vorige week zelfs nadrukkelijk verworpen.

Verwacht wordt dat de knoop op 29 juni zal worden doorgehakt, tijdens een bijeenkomst van de ministers van Defensie in Brussel.

bron: Belga