Michel ziet negatieve en pessimistische signalen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Hoewel er officieel nog geen knopen zijn doorgehakt, deelt premier Charles Michel de indruk dat "alle signalen negatief zijn" over de beslissing van VS-president Donald Trump om al dan niet achter het Klimaatakkoord van Parijs te blijven staan. "Make the future great again. Dat moet onze ambitie zijn en we moeten er alles aan doen om dat te realiseren", aldus de premier. President Trump maakt later op de dag bekend of hij het Klimaatakkoord uit 2015 zal respecteren. De Verenigde Staten sloten zich daar toen bij aan, maar Trump stak tijdens zijn campagne niet onder stoelen of banken dat hij het een slecht akkoord vond. Alvast China maakte ondertussen duidelijk wel achter het akkoord te blijven staan.

"Ons land steunt de volledige implementatie van dit belangrijke akkoord voor de toekomst", antwoordde premier Michel donderdag in de Kamer op vragen uit vijf fracties. Op Europees niveau is al overleg gaande om zo snel mogelijk te antwoorden op de Amerikaanse beslissing. In elk geval wil Michel het akkoord spoedig laten implementeren.

Toevallig staat vrijdag ook een onderhoud geprogrammeerd met de Chinese eerste minister. Andere initiatieven zullen worden gezocht binnen het kader van de Verenigde Naties. De premier sloot ook niet uit dat er voorstellen zullen komen die een "Europees economisch patriottisme" uitdragen.

Daarmee reageerde hij op het voorstel van Jean-Marc Nollet (Ecolo), die had gepleit voor "milieu- en sociale douanerechten" voor wie uit het Akkoord van Parijs stapt. "Met of zonder Trump, we moeten onze inspanningen in België opvoeren. We zitten al aan 3,5 graden opwarming. Dat is meer dan het maximum van 2 graden uit het akkoord van Parijs. Make Europe green again", gooide Nollet er op zijn beurt een slogan tegenaan.

Karin Temmerman (sp.a) ziet ook een belangrijke test voor de geloofwaardigheid van ons land. "We moeten zorgen dat ook in ons land de zaken in orde zijn", zei Temmerman, die daarover weinig optimisme toonde met minister van Energie Marie Christine Marghem aan de stuurknoppen. Leen Dierick (CD&V) en Michel de Lamotte willen dat zo snel mogelijk werk wordt gemaakt van het Energiepact en Klimaatplan in ons land. "Yes we can", greep ook de cdH'er terug naar het citatenboekje.

bron: Belga