Klimaatakkoord – Wereld “kan op Europa rekenen” na Amerikaans vertrek uit akkoord

Klimaatakkoord - Wereld
Klimaatakkoord - Wereld "kan op Europa rekenen" na Amerikaans vertrek uit akkoord

De wereld “kan op Europa blijven rekenen” om de strijd tegen de klimaatverandering te blijven leiden. Dat heeft de Europese Commissaris voor de Klimaatactie Miguel Arias Cañete donderdag aangekondigd, nadat de Amerikaanse president Donald Trump liet weten dat de VS zich uit het akkoord terugtrekken. “Vandaag is een treurige dag voor de wereld”, aldus Cañete, die toevoegt dat het akkoord van Parijs het symbool is voor de bewustzijn rond de verantwoordelijkheid die onze generatie heeft tegenover de volgende generatie. De EU zal echter niet opgeven, zegt Cañete.
“Het akkoord van Parijs gaat blijven bestaan. De wereld kan blijven rekenen op Europa voor het globale leiderschap in de strijd tegen de klimaatopwarming”, aldus Cañete in een persbericht, waarin hij “de unilaterale beslissing van de Trump-administratie diep betreurt”. “De EU zal de huidige partnerschappen versterken en op zoek gaan naar nieuwe allianties – zowel met de wereldeconomieën als met de meest kwetsbare eilandstaten”, zegt hij. “De aankondiging van vandaag heeft ons meer geïnspireerd dan verzwakt.”
De Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker noemt de beslissing van de VS een “ernstige fout”, zei hij op Twitter.

Bron: Belga