Klimaatakkoord - "Trump geeft Amerikaans leiderschap uit handen"

door
Belga
Leestijd 1 min.

De beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om zich terug te trekken uit het klimaatakkoord van Parijs, zal de VS zijn leiderspositie in de wereld kosten. Zo reageert Jennifer Morgan, directeur van Greenpeace International. "Het is een moreel verwerpelijke beslissing die Trump op termijn zuur zal opbreken", zo luidt het in een reactie. "Trump schenkt het Amerikaanse leiderschap aan echte wereldleiders die het momentum wel aangrijpen om hun land en het klimaat te beschermen, door hun economie op schone energie te laten draaien. We zijn getuige van een aardverschuiving in de wereldorde nu Europa, China en andere de weg tonen."

"Dit bewijst hoe ver Trump van de rest van de wereld staat. Terwijl de VS afhaken, zetten wereld- en bedrijfsleiders, maar ook mensen over de hele wereld, stappen voorwaarts."

"Het is nu aan Europa om deze kans te grijpen, en samen met China voortrekker te worden in de strijd tegen de klimaatopwarming", zo zegt ook Joeri Thijs, woordvoerder en klimaatexpert bij Greenpeace België. "Trump kan proberen de klok terug te draaien, maar de omslag zal zonder hem gebeuren."

bron: Belga