Klimaatakkoord - "Brutale daad tegen het klimaatakkord van Parijs"

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Belgische premier Charles Michel vindt de Amerikaanse terugtrekking "een brutale daad tegen het klimaatakkoord van Parijs". Dat heeft hij laten weten op Twitter. Hij vraagt ook aan Europa om nu het voortouw te nemen in de strijd tegen de klimaatverandering In een mededeling van de federale regering wordt de Amerikaanse terugtrekking uit het akkoord ook een "onverantwoorde beslissing" genoemd "die afbreuk doet aan de gedane beloften".

De regering beklemtoont dat België het klimaatakkoord zal blijven steunen. "We hebben geen keuze. Falen in de strijd tegen de klimaatopwarming is geen optie. Noch voor de planeet, noch voor de toekomstige generaties", zo luidt het in de mededeling.

De regering hoopt tot slot dat de EU geëngageerd blijft op het vlak van klimaatactie. Premier Michel zal dat punt ook aankaarten tijdens de volgende Europese Raad, die eind juni plaatsvindt. "Europa en België moeten meer dan ooit hun doelstellingen in de strijd tegen de opwarming van de aarde herbevestigen. Dit dossier toont aan dat Europa het leiderschap moet bevestigen in dit dossier, dat fundamenteel is voor onze toekomst."

Charles Michel benadrukt in zijn reactie nog dat leiderschap inhoudt dat er gezocht wordt naar een manier om de klimaatverandering gezamenlijk te bestrijden en dat men gemaakte beloftes niet laat varen.

bron: Belga