Klimaatakkoord - "Amerikaanse terugtrekking uit klimaatakkoord is grote teleurstelling"

door
Belga
Leestijd 1 min.

VN-secretaris-generaal António Guterres ziet de beslissing van de VS om zich terug te trekken uit het klimaatakkoord als "een grote teleurstelling". Dat heeft hij laten weten in een reactie op de toespraak van de Amerikaanse president Donald Trump. "Het akkoord van Parijs werd in 2015 door alle landen van de wereld aangenomen, omdat ze de enorme schadde erkennen die de klimaatverandering nu al veroorzaakt en omdat ze ook zien welke kansen de klimaatmaatregelen bieden", zo deelde hij mee via zijn woordvoerder Stephane Dujarric.

"Het is cruciaal dat de VS een leider blijven in milieudossiers", zei de woordvoerder nog. Hij stelde dat hij er alle vertrouwen in heeft dat Amerikaanse staten, steden en bedrijven verder zullen blijven strijden voor een koolstofarme economie. Dat is volgens hem namelijk nodig om de jobs en de markten van de 21ste eeuw veilig te stellen.

De Amerikaanse president had donderdagavond laten weten dat hij uit het akkoord van Parijs stapt. Hij wil wel onderhandelen over een herintrede in het akkoord of een nieuwe deal, maar dan met andere voorwaarden. Het UNFCCC, de VN-instantie voor de klimaatonderhandelingen, benadrukt in een mededeling evenwel dat het verdrag ondertekend is door 194 landen, waarvan er intussen al 147 zijn overgegaan tot ratificatie. "Daardoor kan het (akkoord) niet worden heronderhandeld op vraag van één enkele partij", zo staat in een mededeling. UNFCCC stelt dat het wel bereid is om de dialoog met de VS aan te gaan.

bron: Belga