Drie jaar celstraf voor wapentrafikant Jacques Monsieur

door
Belga
Leestijd 1 min.

De correctionele rechtbank van Brussel heeft donderdag de notoire Belgische wapentrafikant Jacques Monsieur (64) veroordeeld tot een celstraf van drie jaar vanwege illegale wapentrafiek naar onder meer Libië, Tsjaad, Pakistan en Iran.

De rechters oordeelden dat Monsieur zich opnieuw schuldig had gemaakt aan wapenhandel. Naast een celstraf krijgt hij een boete van 300.000 euro. Monsieur, afkomstig uit het Vlaams-Brabantse Lot, was geen onbekende van het gerecht, zomin van het Belgische als van het buitenlandse. De man die ook bekendstaat als "de vos" of "de maarschalk" werd in 2010 nog veroordeeld in de Verenigde Staten in een zaak die te maken heeft met het Iran-Contra-affaire. In die affaire leverde de VS illegaal wapens in Iran. Met de opbrengsten financierden ze de Contra's in Nicaragua, tegenstanders van de (socialistische) Sandinista's.

In de huidige zaak wordt Monsieur ervan verdacht dat hij tussen 2006 en 2009 betrokken was bij de illegale levering van automatische wapens, tanks, helikopters, vliegtuigen en ander militair materieel in Libië, Tsjaad, Pakistan en Iran. Monsieur beweerde dat hij sinds begin jaren 2000 geen wapens meer verkocht, maar dat vroegere kennissen uit het milieu regelmatig met hem contact opnamen en dat hij hen occasioneel hielp. Zijn advocaat pleitte de vrijspraak.

bron: Belga