Bruno De Lille (Groen) vreest voor "rijbewijs-shoppen" in Brussel

door
Belga
Leestijd 1 min.

De verwachtingen van de nieuwe rijbewijsregelgeving die ingaat vanaf 1 juni liggen een pak lager in Brussel dan in Vlaanderen. Dat zal volgens Brussels Groen-parlementslid Bruno De Lille zorgen voor Vlamingen die in Brussel aan rijbewijs-shoppen zullen doen. "De toekomstige Brusselse chauffeurs krijgen hun rijbewijs sneller en met minder moeite dan de Vlaamse. Omdat het veiliger is in onze hoofdstad? Of omdat het er makkelijker rijden is?", vraagt De Lille zich af. "Het wordt helemaal surrealistisch als je weet dat je als Vlaming ook gewoon je rijopleiding en rijexamen in Brussel kunt komen doen. Rijbewijs-shoppen als het ware."

Sinds de zesde staatshervorming mogen de gewesten zelf over de rijopleiding beslissen en daar wringt het schoentje volgens Groen. In Vlaanderen hebben toekomstige bestuurders vanaf 1 juni minstens 9 maanden rijervaring nodig voor ze hun praktisch examen mogen afleggen. Zelfs al hebben ze rijschool gevolgd. Dat ligt bij de jonge Brusselse chauffeurs anders, want zij mogen na 14 uur les al na zes maanden, na 20 uur les al na 3 maanden of na 30 uur les zelfs meteen aan het praktisch examen deelnemen.

Het theoretisch examen wordt eveneens moeilijker in Vlaanderen doordat een zware fout er meer doorweegt in de puntentelling, terwijl het in Brussel onveranderd blijft. "Ook begeleidende ouders die hun kinderen willen leren rijden moeten in Vlaanderen een opleiding van drie uur volgen. In onze hoofdstad mag men zelf kiezen of ze dat nodig hebben", aldus De Lille.

bron: Belga