Betoging non-profit - Duizendtal vakbondsmilitanten verzameld aan Wetstraat

door
Belga
Leestijd 1 min.

In de Brusselse Wetstraat zijn momenteel een duizendtal vakbondsmilitanten uit de non-profit verzameld, om er te protesteren tegen "een gebrek aan politiek engagement" om tot een nieuw sociaal akkoord voor de sector te komen. "Deze regering voert een asociaal én abnormaal beleid", klinkt het bij de betogers. De militanten verzamelden omstreeks 10 uur aan het Barricadenplein in de hoofdstad, van waar het richting Wetstraat ging. De werknemers willen er hun onvrede uiten over de gang van zaken tijdens de onderhandelingen over nieuwe loon- en arbeidsvoorwaarden voor de sector. Bonden, werkgevers en de Vlaamse en federale regering vergaderen daar al maanden over, voorlopig zonder concreet resultaat.

Volgens de vakbonden leggen zowel de Vlaamse als de federale regering te weinig geld op tafel. "Na vijf maanden onderhandelen en evenveel betogingen is er nog altijd geen eindmeet in zicht. Wij vragen ons af of de regering zich eigenlijk wel in ons interesseert, of het allemaal gewoon een lege doos is", sprak Mark Selleslach (LBC-NVK) de betogers toe. "We willen vandaag de boodschap geven dat er nog heel wat werk aan de winkel is. Genoeg met de boskaart en de betonstop, het is nu tijd voor de zorg".

Na een eerste topoverleg donderdagochtend op het kabinet van premier Charles Michel vielen alvast voorzichtig positieve signalen te horen. Donderdagnamiddag vanaf 14 uur zitten bonden, werkgevers en politiek alweer samen voor de eerste in een reeks "versnelde onderhandelingen", die vanaf nu wekelijks zullen plaatsvinden.

bron: Belga