25 Rode Duivels starten voorbereiding op Tsjechië en Estland

door
Belga
Leestijd 3 min.

Morgen starten de Rode Duivels in het nationaal oefencentrum in Tubeke hun voorbereiding op de oefeninterland tegen Tsjechië van maandag 5 juni (20u45) in Brussel en de WK-kwalificatiewedstrijd van vier dagen later (9 juni om 20u45 Belgische tijd) in en tegen Estland. Dinsdag maakte bondscoach Roberto Martinez een uitgebreide 27-koppige selectie bekend voor het tweeluik, tevens de afsluiter van het Belgische voetbalseizoen. Daarin zit ook Vincent Kompany, na een jaar vol kommer en kwel is de 31-jarige centrale verdediger sinds begin maart blessurevrij. Het is intussen van 13 oktober 2015 in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Israël (3-1) geleden dat King Kompany nog eens in actie kwam voor de Duivels. Morgen en zondag traint de nationale ploeg in Tubeke, zaterdag is er de Family Day in het Koning Boudewijnstadion. Maandagavond volgt dan de oefeninterland tegen Tsjechië. Komende week dinsdag en woensdag wordt er opnieuw getraind, donderdag is de afreis naar Estland.

De bondscoach verwelkomt in principe 25 spelers, Laurent Ciman en Axel Witsel zijn er dan nog niet bij omdat ze komend weekend nog met hun clubs in actie komen en pas daarna bij de groep aansluiten.

Tsjechië is de huidige nummer 46 op de FIFA-wereldranking, waarin de Rode Duivels op de zevende plaats staan. Sinds het uiteenvallen van Tsjecho-Slowakije in 1993 speelde België al zes keer tegen Tsjechië, de laatste keer in de zomer van 2009. Toen gingen ze in een oefeninterland in Teplice met 3-1 onderuit, Jan Vertonghen zorgde toen voor het enige Belgische doelpunt. Met twee zeges, een draw en drie nederlagen is de oogst tegen de Tsjechen tot nu toe aan de magere kant. Destijds was Tsjechië echter een pak sterker dan het elftal dat nu na vijf speeldagen pas op de derde plaats staat in WK-kwalificatiegroep C. Vorige zomer sneuvelden ze op het EK in Frankrijk al in de groepsfase, terwijl ze vier jaar eerder in Polen en Oekraïne nog goed waren voor een stek in de kwartfinales. In 2004 deden ze nog beter met een halve finale in Portugal, hun beste resultaat behaalden ze in 1996. Toen had Duitsland in de verlengingen van de finale een golden goal van Oliver Bierhoff nodig om Tsjechië van de Europese titel te houden.

Tegen Estland verdedigen de Rode Duivels op 9 juni in de A. Le Coq Arena in Tallinn hun leidersplaats in groep H. Met dertien op vijftien leiden de Belgen voor Griekenland (11) en Bosnië-Herzegovina (10). De Rode Duivels lieten in deze WK-kwalificatiecampagne enkel nog maar thuis tegen Griekenland (1-1) punten liggen en lijken dus goed op weg naar het WK van volgend jaar in Rusland. Bovendien spelen Bosnië en Griekenland op 9 juni tegen mekaar en zullen ze mekaar dus punten afsnoepen. België kan dus met vertrouwen afreizen naar Estland, dat in de heenwedstrijd in Brussel een 8-1 pandoering om de oren kreeg, ook al waarschuwt de bondscoach voor onderschatting. In de vorige vijf confrontatie werd er overigens vier keer gewonnen van de Esten, enkel in 2009 liepen de Belgen er tegen een 2-0 nederlaag aan. Momenteel staan ze op de 103e plaats op de FIFA-wereldranglijst. In kwalificatiegroep H komen ze met vier punten niet verder dan de voorlaatste plaats.

bron: Belga