Wetenschappers ontdekken doorzichtige kikker

In het Amazonewoud in Ecuador heeft een team van wetenschappers een bijzondere kikkersoort ontdekt, de Yaku glaskikker. De huid in zijn buik- en borststreek is transparant waardoor je zijn hartje letterlijk ziet kloppen.
door
Bieke.Truyaert
Leestijd 1 min.

Het beestje maakt deel uit van het geslacht 'Hyalinobatrachium yaku', is amper 2 centimeter groot en leeft in het Ecuadoraanse Amazonewoud. Hij werd ontdekt door enkele wetenschappers van de Universidad San Francisco de Quito.

Eerder werden al andere leden van het Hyalinobatrachium-geslacht gevonden, die ook gedeeltelijk transparant zijn. Maar de nieuwe soort verschilt er in enkele zaken van. Het heeft onder meer een ander DNA en de mannetjes hebben een verschillend kwaakgedrag om vrouwtjes te lokken.

Zichtbaar kloppend hartje

Bovendien is het doorzichtige gebied op de buik van de pas ontdekte glaskikker aanzienlijk groter. Het reikt tot aan de borststreek waardoor het hart zichtbaar is en de kikker er dus uiterst bijzonder uitziet.

Maar de buitengewone kikkers zijn jammer genoeg in gevaar. Hun habitat in het Amazonegebied wordt bedreigd door onder meer de oliewinning, vervuiling en de aanleg van wegen.