Trump stapt uit klimaatakkoord van Parijs

De Verenigde Staten trekken zich terug uit het klimaatakkoord van Parijs. Dat heeft president Donald Trump bekendgemaakt.

Trump daagde rijkelijk te laat op voor de geplande speech in de tuin van het Witte Huis. Daarvoor had hij al dagenlang de spanning opgebouwd, alsof het ging om een realityshow op televisie. De ogen van de hele wereld waren op hem gericht. De Amerikaanse president maakte daar slim gebruik van om eerst nog reclame te maken voor zijn eigen beleid.

Vervolgens kondigde hij aan dat de VS het klimaatakkoord naast zich neerleggen. Hij voegde er wel aan toe dat hij wil proberen om een nieuwe overeenkomst te bereiken, waar hij vervolgens wel tot zou toetreden. Dat zou dan een akkoord met betere voorwaarden voor de Amerikanen zijn. “Maar als dat niet lukt, dan is dat maar zo”, klonk het laconiek. Het lijkt er sterk op Trump de klimaatdeal letterlijk als een ‘deal’ ziet, iets waar je winst uit moet halen.

Trump had tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen meermaals gezegd dat hij het akkoord van Parijs zou verlaten. Hij noemde de klimaatverandering eerder al een ‘hoax’, een verzinsel. Het was echter op voorhand niet zeker of het ook zover zou komen. Er was heel wat druk om de overeenkomst toch te honoreren. Niemand minder dan Trumps dochter Ivanka is een van de stemmen die de klimaatdeal wil behouden. Ook Tesla-topman Elon Musk liet weten dat hij ontslag neemt als adviseur van Trump als die uit het klimaatakkoord zou stappen.

Dat de Verenigde Staten het klimaatakkoord verlaten, is uiteraard slecht nieuws. Het land is de tweede grootste vervuiler wereldwijd, na China. Zonder de VS wordt het heel wat moeilijker om de klimaatdoelstellingen te halen. Bovendien bestaat de vrees dat verschillende landen gemakzuchtiger zullen worden met als argument dat ook de Amerikanen hun best niet doen. Dat laatste lijkt echter ontkracht te worden door de reacties van verschillende staatshoofden. Zo hebben Europa en China al beloofd hun inspanningen niet te zullen minderen.