Onze crushes in Cannes

Foto Shellac

De jury van het Filmfestival van Cannes, onder leiding van Pedro Almodóvar, heeft de Gouden Palm uitgereikt aan ‘The Square’ van Ruben Östlund. Een gedurfde keuze voor een film waar we niet onverdeeld enthousiast over zijn, maar die wel het bekijken waard is. De échte verrassingen waren zoals vaak te zoeken buiten de officiële competitie. Een overzicht na een filmmarathon van elf dagen.

120 Battements par Minute

  • Robin Campillo (Competitie) – Grand Prix (2de plaats)
  • Release: 23 of 30 augustus 2017

De film van Robin Campillo (regisseur van het prachtige ‘Eastern Boys’) dompelt ons onder in het Frankrijk van de jaren 90 en van de Parijse jeugd van Act Up. Die militante beweging deed destijds veel over zich spreken met haar vaak woelige acties in de strijd tegen aids. Omdat de regering van Mitterrand met geen woord repte over de dimensie van de epidemie, organiseerden ze manifestaties en verrassingsacties, gooiden ze ballonnen met nepbloed… Als voormalig lid van Act Up blikt Campillo terug op die stormachtige jaren, in een trieste maar tegelijk ook vrolijke film vol ruzies, feestjes, love stories en de dreigende schaduw van de ziekte. Een universele, aangrijpende en geëngageerde prent die getipt werd als Gouden Palm.

120 Battements par Minute
Les films de Pierre / France 3 Cinéma

La Novia del Desierto

  • Cecilia Atán en Valeria Pivato (Un Certain Regard)
  • Release: eind 2017

Deze bijzondere film is het langspeeldebuut van twee Argentijnse regisseuses. ‘The Desert Bride’ is het verhaal van Teresa, een vijftigjarige vrouw die haar hele leven gewerkt heeft voor een familie in Buenos Aires, maar van de ene op de andere dag op straat gezet wordt. Wanneer de bus die haar naar haar nieuwe job brengt midden in de woestijn in panne valt, ontmoet ze Gringo, een marktkramer die al zijn hele leven rondreist. Achter de discrete façade van deze kleine film schuilen grote momenten – vooral dankzij de prachtige fotografie van de adembenemende Argentijnse woestijnlandschappen en het charisma van hoofdrolspeelster Paulina Garcia.

La Novia del Desierto
Foto Memento Films Distribution

Radiance

  • Naomi Kawase (Competitie)
  • Release: september 2017

“Enkel met het hart kan men goed zien. Het essentiële is onzichtbaar voor de ogen.” Die quote van Antoine de Saint-Exupéry vat ‘Radiance’, de nieuwe film van de Japanse regisseuse Naomi Kawase, perfect samen. Het is het verhaal van Misako, die audiobeschrijvingen maakt van films voor blinden en slechtzienden, en Nakamori, een fotograaf die zijn zicht aan het verliezen is. In haar typisch delicate stijl vertelt Kawase over hun bijzondere ontmoeting, in een film die ook stapje voor stapje naar het licht gaat, op de melancholische pianotonen van Ibrahim Maalouf. Kawase is een stamgast van de competitie in Cannes, maar moest helaas ook dit jaar weer met lege handen naar huis (ze won wel de Prijs van de Oecumenische Jury). Jammer, want het wordt hoog tijd voor nog eens een vrouwelijke Gouden Palm (Jane Campion is de enige die hem ooit won, in 1986). En dit jaar had Kawase die dubbel en dik verdiend.

Radiance
Foto Haut et Court

Jeune Femme (Montparnasse bienvenue)

  • Léonor Serraille (Un Certain Regard) – Prix Caméra d’Or (beste debuutfilm)
  • Release: te bevestigen

‘Jeune Femme’ begint met een schok: het voorhoofd van Paula (Laetitia Dosch) tegen de deur van haar ex, die haar weigert te zien. Balans: hechtingen en een avondje spoed. De toon is gezet voor de rest van de film: Paula loopt keihard tegen muren aan en wil niet passen in de vakjes van een koude, geformatteerde samenleving en van een Parijs “dat niet houdt van mensen”. Paula is zo goed als dakloos, maar daar ligt ze niet van wakker. Ze roeit met de riemen die ze heeft en laat ons daarbij lachen en huilen. De zichtbaar ontroerde regisseuse Léonor Serraille mocht dan ook terecht de prijs voor beste debuutfilm in ontvangst nemen. We kijken uit naar het vervolg!

Jeune Femme (Montparnasse bienvenue)
Foto Shellac

Ava

  • Léa Mysius (Semaine de la Critique) – Prix SACD (Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques)
  • Release: te bevestigen

Ava, 13 jaar, is op vakantie met haar mama en kleine zus. Ze is verlegen en zit slecht in haar vel. En op de koop toe hoort ze dat ze langzaam blind wordt. Terwijl haar mama niet weet wat ze moet doen om closer te worden en haar te helpen, probeert Ava in haar eentje de ziekte te trotseren. Onderweg ontmoet ze een geheimzinnige hond en een jongen die haar van streek brengt, en beleeft ze een coming of age avontuur. Ava wordt vertolkt door een stralende Noée Abitta in haar eerste filmrol. Een feelgood debuutfilm met intense kleuren, die wat doen denken aan de warme foto’s van de jaren 80.

Ava
Foto Bac Films