Lege horecagids moet aandacht vragen voor mensen met glutenintolerantie

De Vlaamse coeliakievereniging (VCV), die zich inzet voor mensen met een glutenintolerantie, heeft woensdag een gids uitgebracht met Belgische horecazaken waar glutenvrij kan worden gegeten. De horecagids bevat exact… nul adressen. Op die manier wil de organisatie de horecazaken wijzen op de problemen waarmee mensen met glutenintolerantie geconfronteerd worden. De symbolische gids werd woensdagmiddag overhandigd aan Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts en aan Danny Van Assche van Horeca Vlaanderen. Gluten is een plantaardig eiwit dat aanwezig is in onder meer tarwe, rogge en gerst. Maar ongeveer 1 procent van de bevolking heeft te kampen met coeliakie, een intolerantie voor dat eiwit. Die mensen moeten dus noodgedwongen hun toevlucht zoeken tot een glutenvrij dieet, wat het moeilijk maakt om bijvoorbeeld brood, pizza of pasta te eten en bier te drinken.

De Vlaamse coeliakievereniging wil dat de Belgische horecazaken meer rekening houden met die mensen met glutenintolerantie. “Het aantal restaurants waar je echt glutenvrij kan eten, is zeer klein”, zegt Lieven Loose, bestuurder van VCV. “En het glutenvrije aanbod dat zaken beweren te hebben, blijkt in werkelijkheid niet altijd glutenvrij te zijn.”



Om die stelling kracht bij te zetten, werd een glutenvrije horecagids gepubliceerd waarin geen enkele zaak vermeld werd. “We hopen dat het op termijn mogelijk wordt om een gids te publiceren die niet leeg is”, zo maakte Loose meteen duidelijk bij het overhandigen van het boekje.

Danny Van Assche van Horeca Vlaanderen erkent het probleem. “We nemen het engagement aan. We hopen dat er binnen dit en twee jaar honderd adressen in die gids zullen staan”, zo klonk het. Hij geeft toe dat er bij sommige zaken nog te weinig kennis over gluten bestaat. “We kunnen zeker iets op het vlak van sensibilisering”, zegt Van Assche. “We geven nu al opleidingen rond allergenen. En we merken dat daar grote nood aan is. We zijn bereid om het aanbod van die opleidingen te verruimen en om daarin meer aandacht te besteden aan gluten.”

Hij is evenwel geen voorstander van een systeem waarbij glutenvrije gerechten op de menukaart met een symbool worden aangeduid. “Dat geeft een vals gevoel van veiligheid, want de samenstelling van een gerecht kan variëren van dag tot dag.”

bron: Belga