Saive grijpt naast voorzitterschap ITTF

Jean-Michel Saive
Belga / N. Lambert

Jean-Michel Saive wordt dan toch niet de nieuwe voorzitter van de Internationale Tafeltennisfederatie (ITTF). De Duitser Thomas Weikert kreeg de voorkeur op onze landgenoot.

Na het afhaken van de Qatarees Khalil Al-Mohannadi, die zich begin mei terugtrok, waren er maar twee kandidaten voor de functie. Weikert is de uittredende voorzitter en hij genoot de steun van de Europese Tafeltennisfederatie.

118 tegen 90

Saive kon rekenen op de Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen, maar dat bleek niet te volstaan voor de voormalige nummer één van de wereld. Bij de stemming in het Duitse Düsseldorf kreeg Weikert 118 stemmen, terwijl de Luikenaar het moest stellen met 90 stuks.

Saive zal dus een andere uitdaging moeten zoeken om zijn dagen mee te vullen. Sinds eind 2015 is de ondertussen 47-jarige Waal geen profspeler meer.

Alle Belgen sneuvelen

De verkiezing vond plaats in de marge van de openingsdag van het WK, dat voor de Belgen uitdraaide op een ontgoocheling. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen sneuvelden al onze landgenoten in de eerste ronde van het enkelspel.

Zo verloor Lisa Lung (ITTF 179) van de Roemeense Elizabeta Samara (ITTF 31), terwijl Nathalie Marchetti (ITTF 261) niet opgewassen bleek tegen de Hongkongse Ho Ching Lee (ITTF 33). Bij de mannen vlogen Florent Lambiet (ITTF 178), Cédric Nuytinck (ITTF 106) en Robin Devos (ITTF 144) er alle drie meteen uit.