Plassende hond vervoegt ‘Charging Bull’ op Wall Street

Charging bull
AFP / D. Angerer

In maart werd een uitdagend meisje tegenover de ‘Charging Bull’ op Wall Street geplaatst. Uit protest heeft een artiest er een derde beeld aan toegevoegd, een plassende hond.

Op de vooravond van de internationale vrouwendag eerder dit jaar, werd Wall Streets iconische stier vergezeld van een stoer, klein meisje. Het standbeeld van dat dappere meisje staat recht tegenover de stier en was bedoeld als symbool voor gendergelijkheid.

Velen waren echter niet zo tevreden met de komst van dat nieuwe standbeeld. “Het meisje heeft niets te maken met feminisme. Het is bovendien respectloos tegenover de kunstenaar die de stier maakte”, aldus Alex Gardega, een New Yorkse kunstenaar.

Plassend beestje

Gardega revolteerde tegen het ‘Fearless Girl’-beeld door een derde beeld te creëren. Hij maakte een bronzen, plassende hond. Het hondje nam links naast het meisje plaats. “De hond moest het meisje naar beneden halen, net zoals het meisje de stier degradeert.”

Zo’n drie uur nadat het kunstwerk op Wall Street werd geïnstalleerd, haalde de kunstenaar het weer weg. Hij had geen toestemming gekregen het er te zetten en wou niet dat het gestolen werd. Maar de korte verschijning van het hondje genereerde al heel wat reacties op sociale media. Sommigen vonden dat het plassende diertje beledigend en anti-feministisch was. Anderen waren akkoord met de artiest en besloten dat het dappere meisje geen kunst, maar een marketingtruc was.