Feist: "Deze plaat draait om het vinden van balans"

Zes jaar heeft de Canadese Leslie Feist in alle rust kunnen nadenken over de diepgaande thema’s die een mensenleven kleuren. Het resultaat luistert naar de wat misleidende titel ‘Pleasure’.

Op ‘Pleasure’ is duidelijk te horen dat Feist geleefd, gedanst, gedronken en gevreeën heeft. Al moeten we er meteen bij vermelden dat het hedonistische feestje steevast onderuit wordt geschopt door de ploert van het alledaagse leven dat je met een gigantische mentale kater kan opschepen.

“Na vier decennia rondhangen op deze aardkloot heb je natuurlijk wel door dat het leven geen portie plezier is. Toen ik jonger was, kon ik nog die heerlijke naïviteit koesteren dat het leven fantastisch was. Ondertussen weet ik natuurlijk beter.”

Je hebt dan de keuze om helemaal weg te glijden in een eindeloze depressie of om op zoek te gaan naar wat ik zou omschrijven als ‘snapshots van geluk’. Het intens genieten van de betere momenten, hoe kort ze ook zijn.

“Dat klopt zeker. Ik kwam mezelf tegen en zag een verward en gedesillusioneerd iemand. Niet bepaald het spiegelbeeld dat ik ’s morgens wil tegenkomen. Ik schaamde me ook dat ik alles nog steeds niet op een rijtje had. Dat ik het leven niet begreep en naar mijn hand kon zetten. Hoe ga je om met schaamte, eenzaamheid of vermoeidheid? Maar evengoed stelde ik me de vraag hoe ik mijn zachtaardigheid beter kon ontwikkelen en hoe ik meer medeleven of zorg naar anderen toe kon toelaten. Toen begreep ik dat ik moest kiezen. Een keuze die je toelaat de mindere momenten toe te laten en een half gevuld glas te omschrijven als een half vol glas. Ik wilde me niet meer laten leiden door mijn stemmingen. Het was hoog tijd om terug zelf de controle te nemen over mijn gevoelsleven. En zo verhaalt ‘Pleasure’ over een gezonde en realistische levensvreugde, gevoed door het besef dat de mindere momenten even belangrijk zijn.”

Ik hoorde onlangs iemand nog verkondigen dat geluk te hoog wordt ingeschat. Klopt dat in jouw ogen?

“Daar kan ik me zeker in vinden. Wanneer het nastreven van geluk je levensdoel wordt, is het gedoemd om te mislukken. Ik ben er nu van overtuigd dat je geluk nog het best consumeert op dagelijkse basis. Maak ’s avonds maar even de balans op als je het toch niet kan laten. En dan zal je zien dat elke dag wel enkele overwinningen en enkele nederlagen te bieden heeft. En leer daar dan de waarde van inzien. Zo werd het balanceren tussen het positieve en het negatieve een soort leidmotief voor ‘Pleasure’.”

Heel de plaat straalt ook een zekere ‘sense of urgency’ uit. Is de plaat spontaan tot stand gekomen?

“De songs hebben natuurlijk lang genoeg kunnen rijpen in mijn geest maar eens de blauwdruk van ‘Pleasure’ sterk genoeg was, wilde ik er niet al te veel tijd over heen laten gaan. Ik heb opgenomen in Stinson Beach, California, in New York en in Parijs. Van heel rustig met de zee als eindeloze horizon tot het drukke stadsleven. Een contrast dat de songs ten goede kwam. En ik heb ook gewerkt met mensen die ik al lang ken. Dan weet je dat het uiteindelijk wel goed zal komen en dat je samen nieuwe wegen kan ontdekken.”

Dirk Fryns

 

Feist speelt op 14/08 op het Brussels Summer Festival.