Zwitserse man veroordeeld voor ‘like’ op Facebook

Zwitserse man veroordeeld voor 'like' op Facebook
Zwitserse man veroordeeld voor 'like' op Facebook

De rechtbank in het Zwitserse Zürich heeft maandag een 45-jarige man voor smaad veroordeeld na het geven van een ‘like’ (‘vind ik leuk’) op Facebook. Het is volgens de lokale media de eerste keer dat in Zwitserland een man veroordeeld wordt omdat hij op sociale media had aangegeven het eens te zijn met een uitlating van iemand anders. De 45-jarige man had in 2015 de opgestoken duim aangeklikt bij commentaren waarin Erwin Kessler, de voorzitter van een Zwitserse dierenrechtenorganisatie, een “racist”, “fascist” en “antisemiet” werd genoemd.

Op die manier heeft de verdachte, wiens naam niet werd bekendgemaakt, bijgedragen tot het verspreiden van waardeoordelen en beschuldigingen die niet kunnen bewezen worden, zo blijkt uit de uitspraak van de rechtbank. De verdachte werd veroordeeld tot een voorwaardelijke boete van 4.000 Zwitserse frank (3.700 euro). Hij kan wel nog in beroep gaan tegen de uitspraak.

Kessler was in 1998 wel degelijk veroordeeld tot een korte effectieve gevangenisstraf omdat hij enkele joodse praktijken met die van de nazi’s had vergeleken. In een nieuwsbrief van zijn dierenrechtenorganisatie had hij namelijk de rituele slachtingen van dieren door joden aangeklaagd, door te beweren dat de joden niet beter zijn dan hun vroegere nazibeulen.

Maar de rechtbank benadrukt dat de man die man die maandag veroordeeld werd “het huidige racisme, antisemitisme of fascisme” van de dierenrechtenactivist niet heeft aangetoond.
Kessler had ook klacht ingediend tegen verschillende mensen die zelf beschuldigingen op Facebook hadden geplaatst. Verschillenden van hen zijn intussen al veroordeeld.

Bron: Belga