Puurs en Sint-Amands starten infocampagne rond fusieplannen

De Antwerpse gemeentes Puurs en Sint-Amands lanceren nog deze week een website rond hun gezamenlijke fusieplannen en zullen een brochure verspreiden onder hun inwoners. Op 15 juni (in Sint-Amands) en 22 juni (Puurs) volgen er infomarktjes waar iedereen welkom is met vragen en suggesties. Burgemeesters Koen Van den Heuvel (Puurs) en Peter Van Hoeymissen (Sint-Amands) hopen op die manier tegen eind juni zoveel mogelijk mensen te overtuigen van hun voornemen. Het traject werd dinsdagavond toegelicht tijdens een gemeenteraadszitting in Sint-Amands en een raadscommissie in Puurs. Het inhoudelijke debat is voor de gemeenteraad van juni in beide gemeenten.
Met name in Sint-Amands is het nog afwachten of de CD&V van burgemeester Van Hoeymissen voldoende steun krijgt voor de princiepsbeslissing. Coalitiepartner L.O.S. geeft immers de voorkeur aan een fusie met ook nog Bornem erbij, hoewel Bornem alleen een fusie tussen twee gemeenten ziet zitten. “We zullen zeker onze mening verkondigen tijdens de infomomenten”, geeft eerste schepen Bart De Schutter (L.O.S.) aan. Van Hoeymissen lijkt zich weinig zorgen te maken. “Eind juni komt er een hoofdelijke stemming in de gemeenteraad, iedereen zal dan kleur moeten bekennen en het valt bijvoorbeeld nog af te wachten of elk raadslid van L.O.S. er hetzelfde over denkt”, stelt hij.
Als de gemeenteraden van Puurs en Sint-Amands groen licht geven, kan de fusie in detail worden uitgewerkt tegen het einde van het jaar. “Er moet nog veel besproken worden, onder meer op financieel vlak, maar we werken al langer goed samen”, zegt Van den Heuvel. “Een fusie voelt dan ook erg natuurlijk aan. Als je vanuit Vlaanderen dan ook nog een startbonus van 13 miljoen euro kan krijgen, moet je geen tijd meer verliezen om een echte gemeente van de toekomst uit te bouwen.”

bron: Belga