“Een schlagerfestival deed me de das om”

IJsbrand De Wilde oordoppen op maat
IJsbrand De Wilde van Stavroz

Ga je vaak naar concerten of speel je zelf muziek? Dan zijn oordoppen op maat iets voor jou. IJsbrand, Jan en Marrie weten waarover ze spreken.

Oordoppen op maat zijn, zoals de naam doet vermoeden, even uniek als de vorm van jouw oor. Daardoor schermen ze je volledig af van schadelijke geluiden en muziek en voorkomen ze gehoorschade. De slimme filters halen enkel de gevaarlijke tonen uit de muziek waardoor die niet vervormd wordt. Je concertbeleving wordt er alleen maar beter op.

Voor muzikanten is het extra belangrijk om de oren te beschermen. Dat weet IJsbrand als geen ander. IJsbrand De Wilde is producer en muzikant bij Stavroz en resident DJ op Studio Brussel. Stavroz is een Gents collectief van vrienden dat elektronische en organische dansmuziek maakt. Deze zomer staan ze op internationale festivals en nationale podia. Op 25/06 kan je hen alvast aan het werk zien op Paradise City Festival in Steenokkerzeel. “Voor en na optredens draag ik steeds mijn oordoppen op maat met een filter van 25 decibels. Tenslotte maken mijn oren deel uit van mijn job. Mocht ik niet meer kunnen horen, zou ik ook de expressie van muziek niet meer kunnen voelen, en dat zou verschrikkelijk zijn. Maar eigenlijk zou iedereen aan zijn oren moeten denken.”

Oorsuizen

Jan (27 jaar) heeft zes jaar geleden oordoppen op maat laten maken nadat hij gehoorschade opliep op een festival. En het zijn niet enkel de metalconcerten die je oren naar de tuut kunnen helpen. “Ik ging vaak naar luide concerten. Ironisch genoeg was het een schlagerfestival, waar ik was voor mijn werk, dat me de das heeft omgedaan. Ik wou mijn oren beschermen om erger te voorkomen, maar niet inboeten aan geluidskwaliteit, wat je wel hebt met de gratis schuimoordopjes. Nu draag ik ze vooral tijdens fuiven, zonder zijn die oorsuizen achteraf om van de muren op te lopen. ”

Daar kan Marrie (24 jaar) van meespreken. “Ik speel cornet in een concertband en ga regelmatig uit. Vier jaar geleden kreeg ik plots last van oorsuizen, ook als ik de avond ervoor niet naar een fuif was geweest. Eerst durfde ik er niet over te praten, maar ik besloot dan toch om oordoppen op maat te laten maken, die ik altijd droeg toen ik op stap ging. Mijn oorsuizen zijn ondertussen zo goed als weg.”

Hoe worden de oordoppen op jouw maat gemaakt?

Oordoppen op maat laat je maken in een hoorcentrum. Eerst voert de audioloog een otoscopie uit. Met een lichtje controleert hij of zij of er geen overtollig oorsmeer of oorprop in de gehoorgang aanwezig is. Al dat het geval is, kan er geen afdruk genomen worden. Je gaat dan best naar de huisarts om de oorprop te laten verwijderen.

Als de gehoorgang volledig vrij is, neemt de audioloog een afdruk: hiervoor wordt een soort watje in het oor geplaatst en daarna wordt een pasta in de gehoorgang en de oorschelp gespoten. Deze pasta droogt en verhardt na enkele minuten en kan dan samen met het watje eenvoudig uit het oor genomen worden.

Deze afdruk die de exacte vorm van het oor weergeeft, wordt opgestuurd voor fabricatie, samen met de gewenste kleur en filter. Een paar weken later kan je je oordoppen afhalen.

Opgelet, je oren groeien nog. Daar is Jan van op de hoogte: “Na vijf jaar heb ik een nieuwe set oordoppen laten maken.”

Kostprijs

Waarom loopt niet iedereen met deze oordoppen rond? De grootste drempel is de kostprijs. Marrie springt daarom voorzichtig om met haar oordoppen: “Ik ben ze al eens verloren tijdens het uitgaan. Nu durf ik ze niet altijd te dragen uit angst om ook mijn tweede paar te verliezen.”

Gemiddeld betaal je voor oordoppen op maat zo’n €150. De Christelijke Mutualiteit betaalt wel tot €30 per kalenderjaar terug.

Win een set oordoppen op maat!

‘Voor niks komt de zon op’, wordt wel eens gezegd, maar ook een set oordoppen op maat kunnen gratis en voor niks in jouw schoot vallen. CM maakt elke maand tien muziekliefhebbers gelukkig op cm.be/win

Janne Vandevelde

oordoppen op maat