Witte wijn is schadelijker dan je denkt

witte wijn
Foto Pexels

Witte wijn is niet zo onschuldig als het drankje lijkt. Eén glaasje bevat al heel wat suikers en alcohol waardoor het tal van gezondheidskwaaltjes met zich mee brengt.

Witte wijn wordt gemakkelijk gedronken. “Het heeft geen sterke, doordringende smaak waardoor er snel te veel van geconsumeerd wordt. Dat maakt het net problematisch”, zegt een Britse onderzoeker aan The Telegraph. “Witte wijn bevat 13% alcohol, waardoor we veel meer drinken dan we beseffen.” Enkele experten raden aan witte wijn af te zweren, om verschillende redenen.

Candida

Allereerst kan het drankje candida veroorzaken, een ziekte die chronische vermoeidheid en depressie veroorzaakt. Candida wordt immers gevoed door suikers en wijn is er een goede bron van. Een glas witte wijn bevat bijna tien keer zoveel suiker als een gelijkaardig glas rode wijn. In hooggedistilleerde dranken als gin, bier, rum en whisky zit er daarentegen bijna geen suiker.

Rosacea

Rosacea ofwel roodheid in het gezicht is een tweede naar gevolg van te veel witte wijn drinken. Eén tot drie glazen kan de kans op rosacea met 14% doen stijgen. Vier of meer glazen zorgen zelfs voor een stijging van 49%. Dit komt omdat het drankje de bloedvaten vergroot, waardoor roodheid in het gezicht vermeerdert.

Gewichtstoename

Witte wijn bevat bovendien heel wat calorieën. Een groot glas bevat zelfs evenveel calorieën als een ijsje. Een fles bevat dan weer evenveel calorieën als twee croissants met chocolade. Omdat witte wijn dus een echte caloriebom is, zorgt het niet alleen voor gewichtstoename, maar kan het ook leverziekten veroorzaken.

Kater

De talrijke sulfieten in zoete, witte wijn zorgen niet alleen voor ‘drinking blues’ en depressie, maar ook voor allergieën, astma, nare dromen en hoofdpijn. Daardoor is een kater bij witte wijn ook het ergst.