Corbyn sluipt dichterbij

Jeremy Corbyn
AFP / D. Leal-Olivas

De Britse verkiezingen lijken spannender te worden dan verwacht. Oppositieleider Jeremy Corbyn sluipt in de peilingen dichterbij.

De Britse eerste minister Theresa May, die aantrad na het referendum over de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, kondigde in april verrassend verkiezingen aan. Zo wilde ze haar positie versterken met het oog op de brexitonderhandelingen met Europa. De Britten trekken op 8 juni naar de stembus voor de parlementsverkiezingen.

Comfortabel

May begon met een comfortabele voorsprong van 19 procentpunten op Corbyn aan de campagne. Die voorsprong is intussen geslonken tot 10 punten. De Tories, de partij van de premier, halen nog 45% in de laatste peiling van Opinium. Labour, Corbyns partij, haalt 35%. Dat is nog steeds een ruime voorsprong, maar de ongerustheid groeit bij de Conservatives.

Waardering

Dezelfde tendens is te zien bij de ‘approval rating’ of het waarderingscijfer. De waardering van May daalde op een week tijd van +17% naar +11%, terwijl die van Corbyn steeg van -18% naar -11%. Het cijfer is het resultaat van het verschil van het aantal stemmers dat positief staat tegenover een politicus en het aantal stemmers dat een negatieve houding aanneemt.

Partijprogramma’s

Vorige week hebben alle partijen hun partijprogramma publiek gemaakt. Dat moest snel gaan, aangezien de verkiezingen inderhaast aangekondigd waren en er al snel aankomen. De Tories beloven een begroting in evenwicht tegen 2025 en meer geld voor de sociale zekerheid NHS.

Labour pakt zoals verwacht uit met een uitgesproken links programma met nationaliseringen van onder andere de post, de spoorwegen, het elektriciteitsnetwerk en de watervoorziening. Daarnaast wil Corbyn de harde besparingen stopzetten en met een pakket maatregelen van 250 miljard pond (286 miljard euro) de economie stimuleren. Zowel Tories als Labour gaan voluit voor de brexit.

De vraag is hoeveel mensen naar de stembus trekken op de cruciale dag. May doet het vooral goed bij de ouderen, die trouw gaan stemmen. Corbyn scoort vooral bij jongeren die nog nooit gestemd hebben en dat mogelijk ook niet zullen doen.